Ρυθμίσεις για τα cookies Βιταμινες - Royal Canin

Βιταμινες

Εκτυπωση

Ζωτικες για το σωμα

Η λέξη βιταμίνη προέρχεται ετυμολογικά από τη θειαμίνη, η οποία ήταν η πρώτη ουσία που αναφέρθηκε με τις ιδιότητες αυτές. Η θειαμίνη είναι μία αμίνη, η οποία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στον οργανισμό για την καταπολέμηση της νόσου beri-beri. Κατ' επέκταση, και οι άλλες ουσίες που διαδραματίζουν αντίστοιχο ρόλο, αναφέρονται ως βιταμίνες.

Οι βιταμίνες διακρίνονται σε δύο οικογένειες: βιταμίνες που είναι διαλυτές στα λίπη – λιποδιαλυτές (A, D, E, K) – και βιταμίνες που είναι διαλυτές στο νερό – υδατοδιαλυτές (B, C). Εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες συσσωρεύονται στον οργανισμό και μπορεί να γίνουν τοξικές.

Οι βιταμίνες υπάρχουν σε διάφορα συστατικά και μπορεί επίσης να συμπεριληφθούν σε καθαρή μορφή. Εύθραυστες ουσίες από τη φύση τους, ευαίσθητες στο φως, τη θερμότητα και την οξείδωση οι βιταμίνες πρέπει να προστατεύονται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.

Κάθε βιταμίνη συμμετέχει σε διάφορες λειτουργίες, ωστόσο, για ευκολία μπορούμε να παραθέσουμε το βασικό τους ρόλο στον οργανισμό.

  • facebook
  • instagram