Ρυθμίσεις για τα cookies Μεταλλικα στοιχεια - Royal Canin

Μεταλλικα στοιχεια

Εκτυπωση

Απαραιτητα για το σωμα

Μια πλήρης τροφή δεν χρειάζεται κανένα συμπλήρωμα μεταλλικών στοιχείων. Η υπερβολική ποσότητα μεταλλικών αλάτων έχει αρνητικές συνέπειες στην καλή αφομοίωση και μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα αντίθετα των προσδοκιών μας.

Όταν καίγεται ένα φαγητό, οι στάχτες που παράγονται είναι τα μεταλλικά στοιχεία που υπήρχαν στην τροφή, τα οποία σε γενικές γραμμές αποτελούν το 5-8% της ξηράς τροφής.

Τα μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες (ασβέστιο, φώσφορος, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο) ονομάζονται μακροστοιχεία. Όσα υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες – ιχνοστοιχεία – αντιστοιχούν σε μερικά mg/kg (ή ppm), αλλά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σώματος (π.χ. σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, χαλκός, ιώδιο, σελήνιο).

Τα μεταλλικά στοιχεία παρέχονται από διάφορα συστατικά στην τροφή. Μπορεί επίσης να εμπεριέχονται με τη μορφή καθαρών αλάτων: θειικός σίδηρος, οξείδιο του ψευδαργύρου, οξείδιο του μαγγανίου, θειικός χαλκός, σεληνιώδες νάτριο, ιωδιούχο ασβέστιο, κ.λ.π.

Κάθε μεταλλικό στοιχείο συμμετέχει σε διαφορετικές λειτουργίες. Για να απλοποιήσουμε τη διαδικασία, περιοριζόμαστε σε ορισμένους μόνο από τους σημαντικούς ρόλους που διαδραματίζουν τα μεταλλικά στοιχεία στον οργανισμό.

  • facebook
  • instagram