Ρυθμίσεις για τα cookies Λιπιδια - Royal Canin

Λιπιδια

Εκτυπωση

Απαραιτητα για το σκυλο και τη γατα

Ο σκύλος, περισσότερο από τη γάτα, ελκύεται εκ φύσεως περισσότερο από τροφές που είναι πλούσιες σε λιπίδια, οι οποίες όμως πρέπει να περιορίζονται όταν το ζώο δεν ασκείται αρκετά. Όταν δεν ακολουθείται πολύ αυστηρή διατροφή, η υπερβολική πρόσληψη λιπιδίων οδηγεί σε παχυσαρκία. Τα ζώα, όμως, δεν ζουν χωρίς αυτά καθώς τους παρέχουν ενέργεια και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό τους.

Τα λιπίδια συνιστούν μια οικογένεια οργανικών ουσιών που είναι περισσότερο γνωστές ως λίπη. Τα λιπαρά οξέα και η γλυκερόλη, που μαζί αποτελούν τα τριγλυκερίδια, είναι τα βασικά στοιχεία τους. Τα λιπίδια μπορεί να είναι απλά (τριγλυκερίδια, κηροί) ή σύνθετα (περιέχουν πολλά άλλα στοιχεία). Οι κυτταρικές μεμβράνες, για παράδειγμα, αποτελούνται από φωσφολιπίδια.

Τα λίπη είναι η βασική πηγή ενέργειας για το σκύλο και τη γάτα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της ενέργειας που χρειάζονται. Ένα γραμμάριο λιπιδίων ισοδυναμεί περίπου με 9 θερμίδες μεταβολιστέας ενέργειας, δυόμισι φορές δηλαδή περισσότερο από ότι ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεϊνών.

Ορισμένα λιπαρά οξέα – που χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα – διαθέτουν επίσης δομικές ιδιότητες για το κύτταρο ή λειτουργούν ως πρόδρομες ουσίες συγκεκριμένων ορμονών. Διατροφικές πηγές λιπιδίων είναι όλα τα τρόφιμα πλούσια σε ζωικά (βούτυρο, λίπος, λαρδί, λίπη πουλερικών, ιχθυέλαιο) και φυτικά (έλαια, ελαιούχοι σπόροι) λίπη.

  • facebook
  • instagram