Η διαβιωση με το κουταβι σας

Εκτυπωση
Η επιλογή

Πως να επιλεξετε το κουταβι σας

Η συμβίωση με ένα σκύλο στο σπίτι είναι μια απόφαση που θα σας δεσμεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και χρειάζεται πολλή σκέψη. Ο σκύλος ζει κατά μέσο όρο περισσότερο από δέκα χρόνια. Συνεπώς, πρέπει να επιλέξετε ένα σκύλο του οποίου οι ανάγκες θα προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής σας αλλά και να μάθετε πώς να συμβιώνετε μαζί του.

Ποια φυλή θα επιλέξετε;

Ο σκύλος της φυλής German Shepherd είναι υπάκουος, το Labrador στοργικό με τα παιδιά, το Greyhound ανεξάρτητο κ.ο.κ. Ωστόσο, κανένας σκύλος δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με τόσο αυστηρά κριτήρια. Ουσιαστικά, πρέπει να επιλέγετε φυλή ανάλογα με το ρόλο που επιθυμείτε να αναλάβει ο σκύλος σας, λαμβάνοντας υπόψη το βάρος και το μέγεθός του. Πράγματι, η επιλογή ενός Yorkshire Terrier ως φύλακα μιας ιδιοκτησίας φαίνεται τόσο αναποτελεσματική όσο αν κρατούσατε κλειδωμένους στο διαμέρισμά σας για ολόκληρη την ημέρα έναν σκύλο German Mastiff ή έναν Great Pyrenees. Κατά γενικό κανόνα, οι μικρόσωμοι σκύλοι, αν και είναι πιο νευρικοί, απαιτούν μικρότερο ζωτικό χώρο απ' ότι οι σκύλοι μεσαίου μεγέθους, ενώ οι σκύλοι μεγαλόσωμης φυλής απαιτούν πάντα μεγαλύτερο χώρο. Οποιαδήποτε φυλή και να επιλέξετε, πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη ότι κάθε σκύλος χρειάζεται την προσοχή του ιδιοκτήτη του αρκετές φορές την ημέρα. Μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες από λέσχες φυλών σκύλου και εκτροφεία σκύλων για να καταλήξετε στην απόφασή σας. Οι εκθέσεις σκύλων είναι ιδανικές για να ανακαλύψετε την ποικιλία των φυλών και να συζητήσετε με επαγγελματίες για θέματα που αφορούν σε αυτές.

Αρσενικός ή θηλυκός;

Το μέγεθος του θηλυκού σκύλου είναι γενικά μικρότερο από του αρσενικού και αυτό μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επιλογής. Οι βασικές δυσκολίες παρατηρούνται γενικά δύο φορές το χρόνο κατά τις εποχές ζευγαρώματος, δηλαδή την άνοιξη και το φθινόπωρο. Κατά τις περιόδους αυτές, οι αρσενικοί σκύλοι συγκεντρώνονται γύρω από τους θηλυκούς για να επιδείξουν την έντονη αποφασιστικότητά τους.

Από πού μπορείτε να αποκτήσετε ένα σκύλο;

Είναι προτιμότερο να αγοράσετε το κουτάβι σας από εκτροφέα που εξειδικεύεται στη φυλή που σας ενδιαφέρει. Ο εκτροφέας γνωρίζει καλά, έχει επιλέξει και μπορεί να παράσχει πληροφορίες για τους γεννήτορες από τους οποίους προέρχονται τα κουτάβια. Αυτό αποτελεί εγγύηση ότι το κουτάβι θα ανταποκριθεί στα μορφολογικά κριτήρια που θέτουν τα πρότυπα για τη συγκεκριμένη φυλή. Το ίδιο ισχύει και για τα βασικά χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας του. Καλό θα ήταν να πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη σε εκτροφείο. Η επίσκεψη αυτή, θα σας επιτρέψει να δείτε τη μητέρα των κουταβιών, να διαπιστώσετε τις συνθήκες διαβίωσης από τη στιγμή της γέννησής τους και να συζητήσετε με τον εκτροφέα. Ως επαγγελματίας ο εκτροφέας θα θέλει οπωσδήποτε να βεβαιωθεί ότι η επιλογή ενός κουταβιού από τη φυλή την οποία εκτρέφει συμβαδίζει με τον τρόπο ζωής του αγοραστή του. Μπορείτε να προμηθευτείτε μια λίστα με τα εκτροφεία σκύλων από κυνολογικούς οργανισμούς, κτηνιάτρους και λέσχες φυλών σκύλων.

Videos

Η ποικιλία των φυλών των σκύλων

Σύμβολο αφοσίωσης και πίστης, ο σκύλος αποτελεί το κατ' εξοχήν κατοικίδιο. Εκτός από κατοικίδιο, του οποίου η παρουσία μας ηρεμεί και μας παρέχει ασφάλεια, και η οποία συνοδεύεται από έναν πλήρως ανιδιοτελή συναισθηματικό δεσμό, ο σκύλος βοηθά τον άνθρωπο σε μια πληθώρα καταστάσεων. Αριθμώντας περίπου 400 φυλές, κανένα άλλο κατοικίδιο ζώο δεν παρουσιάζει τέτοια ποικιλία.

All videos :

  • facebook
  • instagram