Ρυθμίσεις για τα cookies Μικρόσωμα κουτάβια - Royal Canin

Απο την αναπτυξη στην ενηλικιωση

Εκτυπωση
Μικρόσωμα κουτάβια

Σκυλοι MINI

Οι σκύλοι μικρόσωμων φυλών, MINI, είναι οι σκύλοι των οποίων το ενήλικο βάρος δεν υπερβαίνει τα 10 κιλά. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σκύλοι συντροφιάς, μολονότι κατάγονται από φυλές που χρησιμοποιούνταν για κυνήγι, όπως η φυλή Dachshund. Ζουν κυρίως σε εσωτερικούς χώρους και οι έξοδοί τους γίνονται συνήθως σε αστικό περιβάλλον.

Ο σκύλος MINI αναπτύσσεται γρήγορα, μέσα σε 8 έως 10 μήνες, και έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους σκύλους μεγαλόσωμης φυλής. Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής του πραγματοποιείται τους πρώτους έξι μήνες κατά τους οποίους το MINI κουτάβι λαμβάνει κατά μέσο όρο 20 γραμμάρια την ημέρα. Αυτή η σύντομη και έντονη ανάπτυξη παρουσιάζει ορισμένα χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να εστιάζετε την προσοχή σας. Περιλαμβάνει ουσιαστικά ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με την οδοντοστοιχία, την πεπτική ικανότητα και τον τρόπο ζωής που ενδέχεται να προδιαθέτει σε υπερβολικό βάρος.

Από τα νεογιλά στα μόνιμα δόντια

Σε συγκεκριμένες φυλές μικρόσωμων κουταβιών, όπως για παράδειγμα στο Yorkshire Terrier, τα νεογιλά δόντια είναι πολύ μικρά σε μέγεθος. Μετά βίας διακρίνονται στα ούλα. Αν και τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται σταδιακά από τα μόνιμα ανάμεσα στον 4ο και τον 6ο μήνα της ηλικίας του, είναι σημαντικό η κροκέτα να ταιριάζει σε μέγεθος και υφή με την οδοντοστοιχία του, η οποία αν και μόνιμη, θα είναι μικρή σε μέγεθος και γι' αυτό θα πρέπει να την παρακολουθείτε πολύ προσεκτικά. Οι σκύλοι MINI αντιμετωπίζουν πράγματι περισσότερα οδοντοστοματικά προβλήματα. Οι αποκλίσεις του άνω και κάτω οδοντικού τόξου προκαλούν δυσκολίες στη σύγκλειση, συσσώρευση υπολειμμάτων τροφής ανάμεσα στα δόντια και, κατά συνέπεια, ανάπτυξη βακτηρίων.

Υψηλή πεπτική ευαισθησία για τη σύντομη αλλά έντονη περίοδο ανάπτυξης

Καθ' όλη τη διάρκεια του απογαλακτισμού, η ικανότητα του κουταβιού να αφομοιώνει λακτόζη μειώνεται και σταδιακά αποκτά την ικανότητα να αφομοιώνει άμυλο από σιτηρά. Ακόμα κι αν οι πεπτικές του ικανότητες εξελίσσονται ραγδαία, η πρωτεΐνη, το λίπος, η οργανική ύλη και η ενέργεια που εμπεριέχονται στην τροφή αφομοιώνονται σαφώς λιγότερο από ένα κουτάβι 3 μηνών από ότι από έναν ενήλικο σκύλο. Η διατροφική μετάβαση επιτρέπει την αλλαγή σε μια Υγιεινή Διατροφή η οποία ταιριάζει με το μέγεθος των σιαγόνων και των δοντιών του, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των φυσικών αμυνών του και ευνοώντας της αρμονική ανάπτυξη, ενώ εξασφαλίζει βέλτιστη πεπτική ανοχή.

Πρώιμος σχηματισμός λιπώδους ιστού

Η ικανοποίηση της απαιτητικής, ορισμένες φορές, όρεξης των μικρόσωμων σκύλων συνεπάγεται ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι πρόσληψης υπερβολικού βάρους.

Μετά τη γέννηση, το βάρος ενός κουταβιού MINI αντιστοιχεί στο 5% του ενήλικου βάρους του, δηλαδή πέντε φορές περισσότερο από ένα κουτάβι μεγαλόσωμης φυλής. Το κουτάβι θα πολλαπλασιάσει το βάρος που είχε κατά τη γέννηση 20 φορές μέσα σε ένα πολύ σύντομο στάδιο ανάπτυξης που θα κορυφωθεί πολύ γρήγορα, σε ηλικία 2 μηνών. Για τους σκύλους "Toy" (Chihuahua, Miniature Spitz κ.α.) το στάδιο ανάπτυξης ολοκληρώνεται στην ηλικία των 8 μηνών και περίπου στην ηλικία των 10 μηνών για άλλους σκύλους MINI.

Λόγω αυτής της πρώιμης ανάπτυξης, η ανάπτυξη του λιπώδους ιστού ξεκινά πολύ νωρίς στους MINI σκύλους. Ο σχηματισμός λιποκυττάρων, που επηρεάζεται άμεσα από την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται, καθιστά σημαντική την παρακολούθηση του βάρους των κουταβιών, κυρίως επειδή η στείρωση αυξάνει γενικά τον κίνδυνο λήψης υπερβολικού βάρους. Η Υγιεινή Διατροφή για κουτάβια MINI στις συνιστώμενες ποσότητες επιτρέπει την πρόληψη αυτού του κινδύνου, ενώ εξασφαλίζει αρμονική ανάπτυξη.

Η επιβράβευση με τροφή πρέπει να πραγματοποιείται μόνο εάν συμβαδίζει με τις διατροφικές απαιτήσεις και θα πρέπει να συνυπολογίζεται στην ημερήσια πρόσληψη.

  • facebook
  • instagram