Ρυθμίσεις για τα cookies Μεγαλόσωμα κουτάβια - Royal Canin

Απο την αναπτυξη στην ενηλικιωση

Εκτυπωση
Μεγαλόσωμα κουτάβια

Σκυλοι ΜΑΧΙ

Οι σκύλοι μεγαλόσωμων φυλών, MAXI, είναι οι σκύλοι των οποίων το ενήλικο βάρος κυμαίνεται ανάμεσα στα 26 και 44 κιλά. Εξαιρετικοί σκύλοι για φύλαξη κοπαδιού, ανίχνευση, διάσωση και βοήθεια σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης είναι πιστοί σύντροφοι και πάντα έτοιμοι να συνοδέψουν το αφεντικό τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Η ανάπτυξή τους πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.

Φύλακες σκύλοι, όπως ο German Shepherd, σκύλοι έρευνας και διάσωσης, όπως ο Belgian Shepherd Malinois, ποιμενικοί σκύλοι, όπως ο Briard, σκύλοι βοήθειας, όπως ο Golden Retriever κ.α. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μεγαλόσωμοι σκύλοι διαθέτουν πραγματικές ικανότητες εργασίας. Δυνατοί, αφοσιωμένοι, σταθεροί, εξαιρετικά πολυτάλαντοι, διαθέτουν την ικανότητα να ζουν σε αστικό περιβάλλον, με την προϋπόθεση ότι καλύπτεται η ανάγκη τους να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Η ανάπτυξή τους διαρκεί συνολικά από 15 έως 18 μήνες. Αυτά τα κουτάβια έχουν συνήθως μεγαλύτερη πεπτική ευαισθησία από τα κουτάβια των μικρόσωμων φυλών.

Η σκελετική ανάπτυξη πρέπει να παρακολουθείται

Κατά το πρώτο του έτος, το κουτάβι μεγαλόσωμης φυλής θα αυξήσει το βάρος του περισσότερο από 80 φορές, ενώ ένας σκύλος μικρόσωμης φυλής με ενήλικο βάρος μικρότερο από 10 κιλά θα αυξήσει το βάρος που είχε κατά τη γέννηση μόνο 20 φορές και θα ολοκληρώσει την ανάπτυξή του περίπου στο 10ο μήνα της ηλικίας του (μερικές φορές νωρίτερα σε σκύλους Toy, όπως τα Chihuahua). Αυτές οι διαφορές εξηγούν γιατί οι σκελετικές διαταραχές εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε σκύλους μεγαλόσωμης φυλής, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της διατροφής στην εξασφάλιση της ανάπτυξής τους. Η ελλιπής πρόσληψη πρωτεΐνης ή ασβεστίου ενδέχεται πράγματι να επηρεάσει τη διαμόρφωση της σκελετικής δομής. Αντίστοιχα, η διατροφή με υπερβολική περιεκτικότητα σε ενέργεια θα ενισχύσει την πρόωρη πρόσληψη βάρους εκθέτοντας το κουτάβι στον κίνδυνο οστικής δυσπλασίας ή δυσπλασίας των αρθρώσεων. Ο περιορισμός της περιεκτικότητας σε ενέργεια σε συνδυασμό με την πρόσληψη τροφής στις κατάλληλες ποσότητες επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο του ρυθμού ανάπτυξης ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους.

Μεγαλύτερη πεπτική ευαισθησία

Μετά τον απογαλακτισμό, το πεπτικό σύστημα του κουταβιού δεν έχει ωριμάσει ακόμα πλήρως. Δεν είναι ακόμα έτοιμο να απορροφήσει πολύ μεγάλη ποσότητα τροφής και δεν μπορεί να αφομοιώσει σωστά το άμυλο. Οι σκύλοι ΜΑΧΙ εμφανίζουν αυξημένη ευαισθησία λόγω της ανατομίας τους: η πεπτική οδός τους είναι αναλογικά μικρότερη από εκείνη ενός σκύλου μικρόσωμης φυλής και ο χρόνος κατά τον οποίο η τροφή παραμένει στο κόλον είναι πολύ μεγαλύτερος, γεγονός που προκαλεί εντονότερη ζύμωση και χαμηλή ποιότητα κοπράνων. Η Υγιεινή Διατροφή συνδυάζει θρεπτικά συστατικά, τα οποία εξασφαλίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας۬ ίνες, όπως το ψύλλιο για την ενίσχυση της εντερικής διαβατότητας, και πρωτεΐνες υψηλής πεπτικότητας, προσφέροντας έτσι τη βέλτιστη πεπτική ασφάλεια. Επιπλέον, η ποιοτική πρόσληψη ενέργειας επιτρέπει την αρμονική ανάπτυξη των μυών και του σώματος. Η πρόσληψη αυτή που έχει υψηλή θρεπτική αξία συμβαδίζει με τις ιδιαίτερες ανάγκες των κουταβιών ΜΑΧΙ, ενώ προλαμβάνει τον κίνδυνο πρόσληψης υπερβολικού βάρους, άρα και τον κίνδυνο παραμόρφωσης των οστών και των αρθρώσεων.

Η υπερσίτιση πρέπει να απαγορεύεται

Οι ιδιοκτήτες μεγαλόσωμων σκύλων πιστεύουν ορισμένες φορές ότι η υπερσίτιση του ζώου τους θα του προσφέρει μεγαλύτερο μέγεθος στην ενηλικίωση. Αυτό, όμως, δεν ισχύει! Ο σκύλος θα φτάσει στο μέγεθος ενηλίκου (και κυρίως στο βάρος του) γρηγορότερα. Ωστόσο, αυτή η πρόωρη ανάπτυξη δεν ωφελεί, καθώς ασκεί υπέρμετρη πίεση στο μη ώριμο σκελετό αυτών των σκύλων, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει παραμορφώσεις στα οστά και τις αρθρώσεις. Συχνά, οι ιδιοκτήτες σκύλων μεγαλόσωμης ή γιγαντόσωμης φυλής ενισχύουν τη διατροφή του κουταβιού τους με συμπληρώματα πλούσια σε ασβέστιο. Αυτή η πρακτική δικαιολογείται μόνο εάν ο σκύλος ακολουθεί σπιτική διατροφή, δηλ. μαγειρεμένο φαγητό για το σκύλο, και η οποία βασίζεται στο κρέας, τα λαχανικά και σε τροφές πλούσιες σε άμυλο.

Εάν ο σκύλος σιτίζεται μόνο με έτοιμη τροφή σχεδιασμένη για την ανάπτυξή του, επομένως η πρόσληψη ασβεστίου είναι ελεγχόμενη, ένα τέτοιο συμπλήρωμα δεν είναι απλώς ανώφελο αλλά και επικίνδυνο. Η έρευνα σχετικά με τις ανάγκες των σκύλων σε ασβέστιο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους έχει αποδείξει με σαφήνεια ότι η υπέρμετρη λήψη ασβεστίου μπορεί να επηρεάσει την οστική ανάπτυξη και να προκαλέσει παραμορφώσεις στα οστά και τις αρθρώσεις.

  • facebook
  • instagram