Ρυθμίσεις για τα cookies Γιγαντόσωμα κουτάβια - Royal Canin

Απο την αναπτυξη στην ενηλικιωση

Εκτυπωση
Γιγαντόσωμα κουτάβια

Σκυλοι GIANT

Οι γιγαντόσωμοι σκύλοι, GIANT, διαθέτουν ενήλικο βάρος που υπερβαίνει τα 45 κιλά. Αυτοί οι σκύλοι, με μέγεθος που υπερβαίνει το κανονικό, περιλαμβάνουν περισσότερες από 25 φυλές. Η ιδιαίτερα εκτεταμένη και έντονη ανάπτυξή τους πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση οστεοαρθρικών διαταραχών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη χαμηλή πεπτική τους ανοχή.

Ο Bloodhound, ένας κυνηγετικός σκύλος, ο Rottweiler, ένας ποιμενικός σκύλος, ο Saint Bernard, ένας σκύλος των βουνών, ο Newfoundland, ένας σκύλος διάσωσης θαλάσσης είναι ορισμένοι από αυτούς τους σκύλους που διαθέτουν εντυπωσιακό μέγεθος. Αυτή η συγκεκριμένη ανάπτυξη επισημαίνει τη σωματική ευαισθησία αυτών των μεγάλων σκύλων.

Δύο στάδια για μια ιδιαίτερα παρατεταμένη και έντονη περίοδο ανάπτυξης

Ένα κουτάβι GIANT φτάνει στο μισό του ενήλικου βάρους του περίπου κατά τον 5ο μήνα της ηλικίας του. Ανάμεσα στον 2ο και τον 8ο μήνα, αναπτύσσεται κατά μέσον όρο 2 εκ. το δεκαπενθήμερο. Εξακολουθεί να αναπτύσσεται μέχρι το 18ο με 24ο μήνα της ηλικίας του. Το βάρος που έχει κατά τη γέννηση θα έχει πολλαπλασιαστεί μέχρι τότε κατά 80 με 100 φορές (σε σύγκριση με τις 20 έως 30 φορές στη μικρόσωμη φυλή). Περισσότερο από ότι στις μικρόσωμες φυλές και τις φυλές μεσαίου μεγέθους, ο απογαλακτισμός πραγματοποιείται σε ένα πολύ σημαντικό σημείο της ανάπτυξης, όταν οι θρεπτικές ανάγκες του κουταβιού βρίσκονται στα ανώτατα επίπεδα. Έως τον 8ο μήνα της ηλικίας του, το πρώτο στάδιο ανάπτυξης είναι εξαιρετικά ραγδαίο. Συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την περίοδο κατά την οποία το κουτάβι GIANT δημιουργεί τις δικές του ανοσοποιητικές άμυνες, ανάμεσα στην 4η και 12η εβδομάδα της ζωής του. Από τον 8ο μέχρι τον 18ο-24ο μήνα της ηλικίας του, φαίνεται ότι το στάδιο ανάπτυξης των μυών πραγματοποιείται με πιο αργό ρυθμό.

Η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών πρέπει να προσαρμόζεται

Σε ένα κουτάβι γιγαντόσωμης φυλής, ο κίνδυνος έγκειται στην προσπάθεια να σημειώσει το κουτάβι πολύ ραγδαία ανάπτυξη. Η Υγιεινή Διατροφή για το πρώτο στάδιο ανάπτυξης, από το 2ο με 8ο μήνα της ηλικίας του, έχει μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά και ενέργεια προκειμένου να ελέγχεται ο ρυθμός ανάπτυξης και να προλαμβάνεται η υπερβολική πρόσληψη βάρους, προσφέροντας παράλληλα ποσότητα τροφής που δεν είναι πολύ περιορισμένη. Περιέχει θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση των οστών και την προστασία των αρθρώσεων μαζί με ενεργά στοιχεία που προστατεύουν τις φυσικές άμυνες του κουταβιού.

Από τον 8ο μήνα της ηλικίας του, η επικίνδυνη περίοδος για το σκελετό παύει να υφίσταται: οι υαλώδεις χόνδροι που υπάρχουν στις άκρες όλων των οστών των κουταβιών (επιφύσεις) αρχίζουν να κλείνουν. Το κλείσιμο των επιφύσεων ολοκληρώνεται το 18ο μήνα της ηλικίας του. Τότε, το κουτάβι συνεχίζει να λαμβάνει βάρος, αναπτύσσει τη μυϊκή του μάζα αλλά δεν αναπτύσσεται πλέον ιδιαίτερα: Έχει ήδη φτάσει στο 90% του ενήλικου μεγέθους του. Η Υγιεινή Διατροφή στο δεύτερο στάδιο ανάπτυξης προσφέρει περιεκτικότητα σε ενέργεια υψηλότερη από εκείνη του πρώτου σταδίου, αλλά χωρίς υπερβολή, ώστε να μην προκαλεί υπέρμετρη πρόσληψη βάρους που θα ήταν επιβλαβής για τις αρθρώσεις οι οποίες δεν έχουν ωριμάσει ακόμα πλήρως.

Είτε αφορά στο πρώτο είτε στο δεύτερο στάδιο ανάπτυξης των κουταβιών GIANT, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η πεπτική τους ευαισθησία.

Ευαίσθητο πεπτικό σύστημα

Τα κουτάβια GIANT παρουσιάζουν υψηλότερη πεπτική ευαισθησία απ' ότι άλλα κουτάβια. Η ευαισθησία αυτή οφείλεται στα ανατομικά και σωματικά χαρακτηριστικά τους. Με αναλογικά μικρότερη πεπτική οδό από αυτή των μικρόσωμων κουταβιών, η διάρκεια της εντερικής διάβασης σχεδόν διπλασιάζεται. Αυτό προκαλεί αύξηση στη διαδικασία της ζύμωσης και στην παραγωγή υγρασίας, καθώς και χαμηλή ποιότητα κοπράνων. Η Υγιεινή Διατροφή στην ανάπτυξη σχεδιάζεται με πρωτεΐνη εξαιρετικής ποιότητας προκειμένου να παρουσιάζει υψηλή πεπτικότητα. Ο συνδυασμός ενεργών στοιχείων που εμπλουτίζουν την εντερική χλωρίδα και προστατεύουν το βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος, μαζί με το ψύλλιο που ρυθμίζει τη μετάβαση, προσφέρει μια λύση για αυτή την ευαισθησία και βελτιώνει την ποιότητα των κοπράνων.

Η Υγιεινή διατροφή στην ανάπτυξη του κουταβιού GIANT μας επιτρέπει να το βοηθήσουμε κατά τα δύο αυτά καθοριστικά στάδια παρέχοντάς του μέγιστη πεπτική ασφάλεια και έλεγχο του ρυθμού ανάπτυξης.

  • facebook
  • instagram