Αναπτυξη, ενα βασικο σταδιο

Εκτυπωση
Η περίοδος απογαλακτισμού

Απο τη γεννηση εως τον απογαλακτισμο

Μερικές εβδομάδες αρκούν ώστε το κουτάβι, που γεννιέται χωρίς όραση και ακοή, να μπορέσει να βρει τη θέση του στην ιεραρχία μιας οικογένειας που είναι διαφορετική από αυτή της μητέρας του και των αδελφών του, εφόσον έχει γίνει σωστά η κοινωνικοποίηση και ο απογαλακτισμός του.

Τοκετός

Ο τοκετός πραγματοποιείται ύστερα από περίοδο κύησης κατά μέσον όρο 63 ημερών. Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο θηλυκός σκύλος συγκεντρώνει διάφορα αντικείμενα για να φτιάξει τη φωλιά του, αναζητά ένα ήσυχο μέρος ή, αντίθετα, αποζητά την συντροφιά του αφεντικού του. Ο αμνιακός σάκος που περιβάλλει το κουτάβι εμφανίζεται το πολύ δώδεκα ώρες αφού έχουν σπάσει τα νερά της μητέρας. Εάν ο αμνιακός σάκος δεν έχει σκιστεί, συνήθως η μητέρα τον σκίζει αμέσως μετά την εξώθηση. Κόβει τον ομφάλιο λώρο και γλείφει το θώρακα του νεογνού, διεγείροντας τη λειτουργία του αναπνευστικού του συστήματος. Έπειτα, ακολουθεί η διαδοχική εξώθηση των υπολοίπων κουταβιών σε μεσοδιαστήματα που διαρκούν από μερικά λεπτά έως και μισή ώρα.

Η νευρολογική ανάπτυξη του κουταβιού δεν είναι ολοκληρωμένη κατά τον τοκετό. Γεννιέται χωρίς όραση και ακοή, με ιδιαίτερα ανεπαρκή αίσθηση της όσφρησης και ελλιπή μυελινοποίηση του νευρικού συστήματος. Επομένως, δεν διαθέτει την ικανότητα να μεταφέρει γρήγορα τις νευρικές ώσεις από τα αισθητήρια όργανα και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να εκτελέσει εύκολα κινήσεις. Η μητέρα σπρώχνει τα κουτάβια προς τις θηλές της ώστε να θηλάσουν το πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι απαραίτητο για την ανοσοποίησή τους. Εκτός από τις θρεπτικές του ιδιότητες – διαθέτει πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από το γάλα – παρέχει το 95% των αντισωμάτων που χρειάζονται τα κουτάβια για να προστατευθούν από τις μολύνσεις. Έτσι, η μητέρα μεταβιβάζει παθητικά την "ανοσοποιητική μνήμη" της στα κουτάβια για μια περίοδο που διαρκεί από πέντε ως επτά εβδομάδες, περιμένοντας τη στιγμή που θα μπορούν να προστατευθούν μόνα τους από μολυσματικούς παράγοντες.

Οι πρώτες ημέρες

Κατά τις πρώτες εβδομάδες, η μητέρα περιποιείται τα κουτάβια. Το γλείψιμο της κοιλιακής χώρας των κουταβιών είναι εξίσου απαραίτητο για τη διέγερση των αντανακλαστικών της αφόδευσης και ούρησης. Τα κουτάβια τρέφονται από τη μητέρα τους περίπου είκοσι φορές την ημέρα. Αντιδρούν μόνο σε ερεθίσματα αφής και έρποντας προσανατολίζονται με βάση τη θερμότητα, εντοπίζοντας έτσι και τη μητέρα τους. Η διάνοιξη των βλεφάρων πραγματοποιείται ανάμεσα στη 10η και στη 15η ημέρα της ηλικίας τους. Τα νεογιλά δόντια εμφανίζονται από την 20η ημέρα της ηλικίας τους.

Κατά την 4η εβδομάδα, αρχίζουν να ακούν, δηλαδή να αντιδρούν σε θορύβους. Αυτή είναι η αρχή της περιόδου εξερεύνησης κατά την οποία ξεκινούν να παίζουν, να αναπτύσσουν δεσμούς με τη μητέρα τους και να αναγνωρίζουν την ταυτότητα των άλλων κουταβιών. Ο εκτροφέας μπορεί τότε να εκμεταλλευτεί τις στιγμές που τα κουτάβια είναι ξύπνια ώστε να τα βοηθήσει να εξοικειωθούν με την ανθρώπινη οσμή και παρουσία, να παίξει μαζί τους και να τα χειρισθεί με προσοχή.

Η περίοδος κοινωνικοποίησης διαρκεί από την 3η έως την 9η εβδομάδα της ηλικίας τους. Κατά την περίοδο αυτή που είναι αφιερωμένη στην εκμάθηση της κοινωνικής ζωής, τα κουτάβια αποκτούν σταδιακά την ικανότητα να επικοινωνούν, καθώς και να αντιλαμβάνονται την ιεραρχία με βάση τις μητρικές επιπλήξεις, την όσφρηση και στάση του σώματος. Ένα μεγάλο μέρος της ψυχικής και σωματικής τους ισορροπίας αναπτύσσεται κατά την περίοδο αυτή και γι' αυτό πρέπει το περιβάλλον τους να εμπλουτίζεται με πολλά ερεθίσματα. Πράγματι, το κουτάβι πρέπει να εξοικειωθεί με τα διάφορα ερεθίσματα που θα δεχθεί: κραυγές, θορύβους, μυρωδιές... και να συνηθίσει τα άτομα με τα οποία θα πρέπει να συμβιώσει ειρηνικά.

Απογαλακτισμός

Η γαλουχία διαρκεί, κατά μέσον όρο, έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση και η μέγιστη παραγωγή γάλακτος σημειώνεται όταν τα κουτάβια είναι περίπου σε ηλικία τριών εβδομάδων. Κατά την περίοδο αυτή, είναι σημαντικό η μητέρα να τρέφεται με ιδιαίτερα εύγευστη τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια η οποία θα της επιτρέψει να καλύψει τις αντίστοιχες ανάγκες της, με μικρή σχετικά ποσότητα τροφής. Η ποσότητα γάλακτος του θηλυκού σκύλου μπορεί να υπολογιστεί με τη συστηματική ζύγιση των κουταβιών πριν και μετά το θηλασμό. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι ένας θηλυκός σκύλος Labrador 32 κιλών που θηλάζει οκτώ κουτάβια θα παράγει 2,4 φορές το βάρος του σε γάλα για να τα μεγαλώσει.

Στις εβδομάδες που ακολουθούν, η μείωση παραγωγής γάλακτος αναγκάζει τη μητέρα να εξεμέσει τροφή ώστε να συμπληρώσει το θηλασμό των κουταβιών, τα οποία αρχίζουν να ενδιαφέρονται ενστικτωδώς για την τροφή που καταναλώνει η μητέρα τους. Η περίοδος αυτή σηματοδοτεί την αρχή του προοδευτικού απογαλακτισμού που θα ολοκληρωθεί μεταξύ της έκτης και όγδοης εβδομάδας της ηλικίας τους με την αλλαγή σε τροφή ανάπτυξης. Όπως κάθε διατροφική μετάβαση, ο απογαλακτισμός πρέπει να είναι μια σταδιακή διαδικασία που να επιτρέπει την βραδεία αλλαγή από τη διατροφή με γάλα σε διατροφή κατάλληλη για το στάδιο της ανάπτυξης. Οι διατροφικές ανάγκες κατά τον απογαλακτισμό είναι ποιοτικά συγκρίσιμες με τις ανάγκες της μητέρας τους κατά την ολοκλήρωση της γαλουχίας (δηλαδή, κατά τη διάρκεια της περιόδου που αναπληρώνει τα αποθέματα της), γεγονός που διευκολύνει σημαντικά το έργο του εκτροφέα. Οπότε, μπορεί να διαθέσει στα κουτάβια την ίδια Υγιεινή τροφή, σχεδιασμένη για την περίοδο γαλουχίας της μητέρας και την ανάπτυξη των κουταβιών, αναμεμιγμένη με χλιαρό νερό ή με υποκατάστατο γάλακτος. Αργότερα, αυτή η τροφή που έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες των κουταβιών θα διατίθεται σταδιακά με ολοένα και λιγότερη προσθήκη υγρών μέχρι την ολοκλήρωση του απογαλακτισμού, προτού γίνει η αλλαγή σε Υγιεινή τροφή ανάπτυξης.

Videos

Τα πρώτα του βήματα

Από τη φύση του έμπιστο και κοντά στον άνθρωπο, το κουτάβι είναι έτοιμο να μοιραστεί και να δεχτεί οτιδήποτε είναι πρόθυμο να του δώσει το αφεντικό του. Η πρώτη υποχρέωση του ανθρώπου είναι να γνωρίζει καλά τις ανάγκες για τη διατήρηση της υγείας του. Η διατροφή, συνώνυμη με την υγεία, την αντιμετώπιση ασθενειών και την προστασία του οργανισμού του, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ζωτικότητάς του.

  • facebook
  • instagram