Σκυλοι στην υπηρεσια του ανθρωπου

Εκτυπωση
Ο σκύλος διάσωσης

Ο ηρωας σκυλος

Από τότε που εξημερώθηκε ο σκύλος, βοηθά τους ανθρώπους σε όλους τους τομείς εργασίας, από το κυνήγι έως τη φύλαξη και τη βοσκή. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, οι σκύλοι έχουν προσφέρει πολύ περισσότερα:

Σκύλος διάσωσης στο χιόνι

Η έρευνα διάσωσης από χιονοστιβάδες είναι μια σπάνια περίπτωση πρώτων βοηθειών που απαιτεί την άμεση επέμβαση του σκύλου. Η εξαιρετική αίσθηση της όσφρησής του, η ταχύτητα και η ανθεκτικότητά του, τον φέρνουν στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο, ο σκύλος αυτός αποτελεί μέλος μιας ομάδας που περιλαμβάνει επίσης ανιχνευτές και εκσκαφείς. Οι ομάδες εργάζονται παράλληλα, οι σκύλοι αυτοί όμως έχουν προτεραιότητα στις χιονοστιβάδες.

Γιατί λοιπόν τοποθετούνται οι σκύλοι στο προσκήνιο; Ο παράγοντας χρόνος είναι φυσικά ουσιώδης στις πρώτες βοήθειες που παρέχονται στο βουνό, καθώς όσο γρηγορότερα εξερευνηθεί η χιονοστιβάδα, τόσο περισσότερα άτομα θα ανασυρθούν ζωντανά από την ομάδα πρώτων βοηθειών. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του σκύλου γίνεται πολύ σημαντικός: η δουλειά του είναι εξίσου ή περισσότερο σημαντική ποιοτικά, κι επιπλέον ο σκύλος εξερευνά το έδαφος γρηγορότερα. Η λεπτομερής έρευνα που διεξάγεται από είκοσι μέλη της ομάδας διάσωσης χρειάζεται είκοσι ώρες για να έχει 100% αποτέλεσμα, ενώ ο σκύλος για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος χρειάζεται μόνο δύο ώρες για την έρευνα σε έκταση 10 περίπου στρεμμάτων.

Σκύλος ανίχνευσης

Η ανίχνευση έγκειται στην αναζήτηση ατόμων με βάση, κατά κύριο λόγο, την όσφρηση (ίχνη, αντικείμενα, ύποπτα στοιχεία κ.α.). Η αποστολή περιλαμβάνει την εύρεση ενός ή περισσοτέρων ατόμων, ή τον εντοπισμό αντικειμένου ή εξοπλισμού, που έχει χαθεί ή κρυφτεί στη γύρω περιοχή ή απλά την κατάδειξη της πορείας που διεγράφη. Κάθε στιγμή, το σώμα ενός ατόμου αναδύει μικρά μόρια οσμής. Αυτό που θα αντιμετωπίσει ο σκύλος αποτελείται από μια σειρά παραμέτρων: συγκεκριμένες οσμές (χαρακτηριστικές για ένα άτομο, μια ομάδα, ένα είδος), χημικές οσμές (δέρμα, λίπος, ρούχα), διάφορα στοιχεία στο χώρο (πατημένα φυτά, βακτήρια που έχουν ανέλθει στην επιφάνεια από οπές στο έδαφος κ.α.), φυσικό περιβάλλον (ξύλο, γρασίδι, τριφύλλι, καλλιέργειες κ.α.), καιρικές συνθήκες. Λόγω της περιπλοκότητας της ανίχνευσης, που απαιτεί συγκεκριμένη εκπαίδευση στην οποία δεν είναι δεκτικοί όλοι οι σκύλοι, είναι απαραίτητο οι προικισμένοι σκύλοι να έχουν επιλεγεί εκ των προτέρων. Τα ζώα που επιλέγονται πρέπει να επιδεικνύουν συνεπώς τις ακόλουθες ιδιότητες: ιδιαίτερα ανεπτυγμένη όσφρηση, μεγάλη ικανότητα συγκέντρωσης που είναι απαραίτητη ώστε να μην αποσπάται από άλλες οσμές και από το περιβάλλον (προσοχή και ακρίβεια στα ίχνη), δυναμισμός, αντοχή, σταθερότητα και επιμονή, και τέλος θάρρος και αδιαφορία σε περίπτωση που ακουστούν πυροβολισμοί.

Σκύλος έρευνας

Η έρευνα είναι ένας τομέας που στοχεύει στην αναζήτηση ανθρώπων που αγνοούνται. Συνεπώς, ανήκει στην ίδια κατηγορία με τους σκύλους ανίχνευσης. Ωστόσο, είναι διαφορετικός: δεν του επιδεικνύεται ούτε κάποιο αντικείμενο αναφοράς, ούτε μια πιθανή περιοχή έρευνας. Ο σκύλος αφήνεται ελεύθερος χωρίς ιμάντες ή λουρί. Η δουλειά του είναι η αναζήτηση μιας συγκεκριμένης οσμής σε μια καθορισμένη περιοχή, όπως γίνεται κατά την έρευνα σε χιονοστιβάδα και σε συντρίμμια.

Σκύλος διάσωσης θαλάσσης

Όπως σε κάθε τομέα διάσωσης, ο σκύλος διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο ως βοηθός των ναυαγοσωστικών δυνάμεων χάρη στις φυσικές του ικανότητες και την έντονη αποφασιστικότητά του. Η Newfoundland είναι η προτιμότερη φυλή για διάσωση σε θάλασσα και νερό. Η φυλή αυτή παρουσιάζει πολλές ιδιότητες που είναι δυνατό να αξιοποιηθούν σε διασώσεις στη θάλασσα ή στο νερό:

  • η δύναμή του: μπορεί να έλξει αρκετά άτομα ή ακόμα και μια βάρκα που ζυγίζει τόνους,
  • η αντοχή του: μπορεί να κολυμπήσει για αρκετές ώρες και σε μεγάλες αποστάσεις,
  • η ανθεκτικότητά του στο ψύχος, που τον καθιστά άμεσα λειτουργικό, αντίθετα με τους δύτες που χρειάζονται περίπου πέντε λεπτά για να εξοπλιστούν,
  • η εκπληκτική ψυχραιμία του σε οποιεσδήποτε συνθήκες, καθώς είναι ικανός ακόμα και να καθησυχάσει τα θύματα ενός ναυαγίου,
  • η αντοχή του, χάρη στην οποία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την αποστολή του,
  • η άμεση διαθεσιμότητά του: δεν χρειάζεται εξοπλισμό.

Τα κουτάβια που προορίζονται για θαλάσσια διάσωση επιλέγονται ανάλογα με τη μυική τους δύναμη και την ανθεκτική σκελετική τους δομή, με διαδικασίες συστηματικής ακτινογραφικής παρακολούθησης των γονέων τους, αναφορικά με την ισχιακή δυσπλασία.

Σκύλος έρευνας σε συντρίμμια

Ο ρόλος αυτού του σκύλου δεν περιορίζεται στους μεγάλους σεισμούς. Μπορούν να επέμβουν σε περιπτώσεις κατολισθήσεων ή κατάρρευσης κτιρίων, μετά από πυρκαγιά, ατυχήματα σε εργοτάξια, σε ορυχεία, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς ή συντριβές αεροπλάνων κ.λπ. Δυστυχώς, πάντα συμβαίνουν τέτοια γεγονότα.

Στη Μ. Βρετανία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μετά τους βομβαρδισμούς, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σκύλοι για να βρουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια. Το 1954, δημιουργήθηκαν κέντρα εκπαίδευσης σκύλων διάσωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ελβετία. Οι ελβετικοί σκύλοι ήταν οι πρώτοι που έγιναν διάσημοι διεθνώς μετά το σεισμό στο Frioul της Ιταλίας το 1976. Χρησιμοποιήθηκαν 12 σκύλοι, βρέθηκαν 42 επιζώντες και ανασύρθηκαν 510 νεκροί.

Από τότε, σε κάθε καταστροφή τέτοιου τύπου, ειδικά στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, επισημαίνεται από τα ΜΜΕ το θάρρος και η επιμονή αυτών των ομάδων διάσωσης.

Όπως κάθε εργασία που συνδέει το σκύλο και τον άνθρωπο, χρειάζεται πολύ στενή επαφή μεταξύ του αφεντικού και του σκύλου. Ο καθοδηγητής που κατευθύνει την έρευνα του σκύλου πρέπει να τον γνωρίζει πάρα πολύ καλά, να μπορεί να τον "διαβάζει" ανάμεσα στα συντρίμμια, δηλ. να βρίσκεται σε εγρήγορση ώστε να αναγνωρίζει όλες του τις αντιδράσεις. Αντίστοιχα, ο σκύλος πρέπει να εμπιστεύεται το αφεντικό του απόλυτα ώστε να τον ακολουθεί παντού, οποιαδήποτε δυσκολία και αν υφίσταται στον τόπο της κρίσης. Η επαφή σε τέτοιο βαθμό απαιτεί μακρόχρονη προετοιμασία. Οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται στα συντρίμμια πρέπει να έχουν πολύ καλή όσφρηση, ήρεμη και ισορροπημένη ιδιοσυγκρασία με πολλή ενέργεια. Πρέπει να είναι κοινωνικοί τόσο απέναντι στους ανθρώπους όσο και στους άλλους σκύλους, καθώς συχνά υπάρχουν πολλοί σκύλοι ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή κρίσης. Το παιχνίδι είναι εξίσου σημαντικό με τη μάθηση. Οι φυλές που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι εκείνες των ποιμενικών σκύλων, ειδικά οι γερμανικοί και βελγικοί ποιμενικοί.

Videos

All videos :

Φωτογραφιες

  • facebook
  • instagram