Ρυθμίσεις για τα cookies Φυλες σκυλων - Royal Canin

Φυλες σκυλων

Εκτυπωση
Φυλες σκυλων

Ο σκύλος είναι το κατ' εξοχήν κατοικίδιο ζώο. Σύμβολο αφοσίωσης και πίστης, και πιο κοντά στον άνθρωπο από κάθε άλλο, το ζώο αυτό εμφανίζει μια εκπληκτική ποικιλία, με σχεδόν 400 φυλές.

Για σχεδόν 15.000 χρόνια ο σκύλος στέκεται δίπλα στον άνθρωπο και έχει δημιουργήσει εξαιρετικά δυνατούς δεσμούς μαζί του. Είτε ως σκύλος εργασίας είτε ως σκύλος συντροφιάς, σήμερα είναι πιο κοντά στον άνθρωπο από ποτέ. Με το πέρασμα των αιώνων, ο άνθρωπος έχει συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη των σκύλων, επιλέγοντάς τους ανάλογα με τις ικανότητες ή την ιδιοσυγκρασία τους. Με περισσότερες από 400 φυλές, το είδος των σκύλων προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε μέγεθος, τρίχωμα, σχήμα και ιδιοσυγκρασία.

Η σωστή επιλογή

Η αγορά ενός σκύλου καθαρόαιμης φυλής σημαίνει ότι θέλετε να εξασφαλίσετε πως, από τη στιγμή που το κουτάβι θα ενηλικιωθεί θα εμφανίσει τα φυσικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά που αναμένονται ως αποτέλεσμα της επιλογής που διεξήγαγε ο επαγγελματίας εκτροφέας του. Για πολλούς ερασιτέχνες, η εξωτερική εμφάνιση μιας φυλής είναι συνήθως αυτή που ενεργοποιεί τον "έρωτα με την πρώτη ματιά" - το χαριτωμένο πρόσωπό του, το σχήμα, το τρίχωμα και το μέγεθός του. Ωστόσο, πέρα από την εξωτερική εμφάνιση, κάθε φυλή έχει χαρακτηριστικά συμπεριφοράς τα οποία πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν κάνει την επιλογή του. Συνεπώς, είναι σημαντικό να συλλέξετε πληροφορίες και να εκφράσετε τις απορίες σας σε λέσχες φυλής σκύλων και εκτροφείς που μπορεί να συναντήσετε στις διάφορες εκθέσεις σκύλων.

Ζήστε μαζί του αρμονικά

Η συμπεριφορά ενός σκύλου διαμορφώνεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννησή του. Το "πριν" αναφέρεται στη γενετική του ομάδα. Το "κατά τη διάρκεια" αναφέρεται στη βασική περίοδο που διαρκεί από τη γέννηση μέχρι την ημέρα που το κουτάβι φεύγει από το εκτροφείο και συναντά τη νέα του οικογένεια. Το "μετά" αναφέρεται στο περιβάλλον με το οποίο το κουτάβι θα πρέπει να εξοικειωθεί. Με άλλα λόγια, το μεγαλύτερο μέρος της συμπεριφοράς του σκύλου διαμορφώνεται μέσα στους πρώτους έξι μήνες πριν την άφιξη στο σπίτι σας. Οι αλληλεπιδράσεις με τη γενετική του ομάδα, το περιβάλλον και οι συγκεκριμένες εμπειρίες, όπως η άφιξη στο νέο σπίτι και οι πρώτες έξοδοι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Ωστόσο, χωρίς επαρκή εκπαίδευση που να επισημαίνει στο σκύλο ποιος είναι το αφεντικό, δηλ. ποιος είναι ο αρχηγός της αγέλης, εφόσον για το σκύλο η ανθρώπινη οικογένεια είναι μια αγέλη, κάθε σκύλος θα γίνει κυρίαρχος και θα επιβάλει το νόμο του, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη φυλή του. Η ένταξή του σε μια λέσχη εκπαίδευσης είναι ένας ιδανικός τρόπος εξοικείωσης με τη συμπεριφορά του σκύλου, τις ανάγκες του και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να του συμπεριφέρεστε προκειμένου να συνυπάρχετε αρμονικά.

Σκύλοι της πόλης και σκύλοι της εξοχής

Είτε πρόκειται για κυνηγετικούς σκύλους, είτε για φύλακες σκύλους ή για σκύλους συντροφιάς οι σκύλοι καθαρόαιμης φυλής έχουν ιστορικές καταβολές που διαμορφώνουν τις ικανότητες και την ιδιοσυγκρασία τους. Οι περισσότερες από αυτές τις φυλές μπορούν σήμερα να ζήσουν σε αστικό περιβάλλον, με την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζονται οι καθημερινές τους έξοδοι, που διαρκούν τουλάχιστον 30 λεπτά για αρκετές φορές την ημέρα, και ότι η προσοχή που τους δίνεται δεν περιορίζεται μόνο στην προετοιμασία του γεύματός τους.

Ωστόσο, ορισμένες φυλές δεν προορίζονται για την αστική ζωή και μπορεί να χρειάζονται περισσότερη σωματική άσκηση από κάποιες άλλες. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με το Border Collie που είναι γεννημένο για να καθοδηγεί κοπάδια, ή με το Siberian Husky, που προορίζεται να ζει σε αγέλη και να έλκει φορτία σε ψυχρά κλίματα.

Και πάλι, ποιος θα φανταζόταν ότι το Yorkshire Terrier, που το χρησιμοποιούσαν για το κυνήγι αρουραίων στους υπονόμους του Yorkshire στην Αγγλία, θα γινόταν μέσα σε έναν αιώνα η πιο δημοφιλής φυλή μικρόσωμων σκύλων στον κόσμο; Παρόλα αυτά, παραμένει ένα "terrier", προικισμένο με σταθερό ταμπεραμέντο. Είτε ζει στην πόλη είτε στην εξοχή ένας ποιμενικός σκύλος θα επαγρυπνεί, ένας Irish Setter μπορεί σε ένα χώρο στάθμευσης δίπλα από ένα δάσος να σας υποδεικνύει που βρίσκεται το θήραμα, και ένας Retriever θα επιμένει να επιστρέφει το παπούτσι στον ιδιοκτήτη του.

Διαφορετικές ομάδες

Στη ρωμαϊκή αρχαιότητα, οι σκύλοι κατηγοριοποιούνταν σύμφωνα με τις ικανότητές τους. Διακρίνονταν σε "ποιμενικούς", "κυνηγετικούς" και "οικιακούς" σκύλους. Τον δέκατο όγδοο αιώνα, ο Buffon επιχείρησε να κατηγοριοποιήσει τους σκύλους σύμφωνα με το σχήμα των αφτιών τους: τους κατέταξε σε 30 φυλές με ανασηκωμένα, πεσμένα ή μισο-πεσμένα αφτιά, ενώ ο Cuvier πρότεινε να κατηγοριοποιηθούν σε "φύλακες", "μαστίφ" ή "σπάνιελ" σύμφωνα με το σχήμα του κρανίου τους.

Από τη δεκαετία του πενήντα, η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (Fédération Cynologique Internationale - FCI) βασίστηκε στην κατηγοριοποίηση των διαφορετικών φυλών σε 10 ομάδες. Ως ομάδα ορίζεται "μια σειρά φυλών που έχουν κοινό έναν ορισμένο αριθμό μεταβιβαζόμενων διακριτικών χαρακτηριστικών. Έτσι, για παράδειγμα, όσοι ανήκουν στην πρώτη ομάδα (ποιμενικοί σκύλοι), παρά τις μορφολογικές τους διαφορές, εκδηλώνουν όλοι το αρχικό τους ένστικτο της φύλαξης του κοπαδιού.

Ομάδα 1η: Ποιμενικοί σκύλοι και σκύλοι κοπαδιού (με εξαίρεση τον Swiss Bouvier)

Ομάδα 2η: Σκύλοι τύπου Pinscher και Schnauzer. Σκύλοι των βουνών και Swiss Bouvier.

Ομάδα 3η: Terrier (Φωλεοδύτες)

Ομάδα 4η: Dachshund

Ομάδα 5η: Σκύλοι πρωτόγονων φυλών και σκύλοι τύπου Spitz

Ομάδα 6η: Hound, bloodhound και παρόμοιοι σκύλοι

Ομάδα 7η: Σκύλοι ιχνηλάτες

Ομάδα 8η: Σκύλοι ερευνητές (ξεφωλιαστές) και θηραματοφόροι, σκύλοι του νερού

Ομάδα 9η: Σκύλοι διασκέδασης και συντροφιάς

Ομάδα 10η: Hound αγώνων Κυνηγετικοί σκύλοιΑνακαλυψτε περισσοτερες απο 300 φυλες

  • facebook
  • instagram