Η διαβιωση με το σκυλο σας

Εκτυπωση
Η διατροφή

Καθε σκυλος εχει και την καταλληλη διατροφη

Ο σκύλος δεν έχει τις ίδιες θρεπτικές ανάγκες με τον άνθρωπο. Συνεπώς, δεν ωφελεί να τρώει "όπως τα αφεντικά του". Η ημερήσια διατροφή του πρέπει να περιλαμβάνει με ισορροπημένο τρόπο όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία του, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του: φυλή, μέγεθος, ηλικία, δραστηριότητα. Η ισορροπία αυτή, η οποία προσπαθεί να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο τις συγκεκριμένες και μοναδικές ανάγκες κάθε ζώου, αποτελεί το στόχο της Υγιεινής Διατροφής.

Σε αντιδιαστολή προς τον άνθρωπο, ο οποίος είναι παμφάγο ον και του οποίου ο οργανισμός έχει προσαρμοστεί στην κατανάλωση ποικίλων ειδών τροφής, όπως κρέας, λαχανικά και φρούτα, ο σκύλος διαθέτει πραγματικά ιδιαίτερη εντερική χλωρίδα που παρουσιάζει 1.000 φορές μικρότερη πυκνότητα. Για το λόγο αυτό και για πολλούς άλλους, είναι σοβαρό λάθος να θεωρήσουμε ότι ο σκύλος μπορεί να τραφεί όπως ο άνθρωπος.

Καθώς η διατροφή του σκύλου πρέπει να καλύπτει όλες του τις ανάγκες, χωρίς ελλείψεις ή υπερβολές, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει σε καλή φυσική κατάσταση και γεμάτος ενέργεια καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, η Υγιεινή Διατροφή μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις διατροφικές του ανάγκες ανάλογα με το μέγεθος, την ηλικία, τη φυσική του κατάσταση (στειρωμένος ή όχι κ.α.) και τη δραστηριότητά του, καθώς και τις συγκεκριμένες ευαισθησίες κάθε φυλής σκύλου. Υπάρχουν περίπου 400 φυλές οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.

Ανάλογα με το μέγεθός του

Η ποικιλία στο βάρος και το μέγεθος μεταξύ των διαφόρων φυλών σκύλων είναι μια από τις μεγαλύτερες στο ζωικό βασίλειο. Ξεκινά από το Chihuahua που ζυγίζει 1 κιλό μέχρι το Saint Bernard που ζυγίζει 100 κιλά ή περισσότερα, δηλ. αναλογία 1 προς 100. Η ποικιλία αυτή διαμορφώνει μορφολογικές, φυσιολογικές, μεταβολικές και διαφορές συμπεριφοράς με σημαντικές συνέπειες στην υγεία και τη διατροφή. Έτσι, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος του ενήλικου σκύλου τόσο περισσότερο μειώνονται οι ανάγκες του σε ενέργεια ανά κιλό. Συνεπώς, ένας σκύλος μικρόσωμης φυλής πρέπει να λαμβάνει τροφή με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ενέργεια και λιπαρά απ' ότι ένας σκύλος φυλής μεσαίου μεγέθους. Στους σκύλους μεγαλόσωμων φυλών, η αύξηση στην περιεκτικότητα ενέργειας επιτρέπει τη μείωση του όγκου γεύματος, αντισταθμίζοντας έτσι την περιορισμένη ικανότητα αφομοίωσής τους. Η αύξηση της περιεκτικότητας σε ενέργεια συνεπάγεται επίσης την αύξηση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες κ.λπ. Όσον αφορά στο σχήμα και την υφή της κροκέτας, πρέπει να αντιστοιχεί στο μέγεθος, το σχήμα και τη δύναμη των σιαγόνων του σκύλου ώστε να μπορεί εύκολα να πιάνει την τροφή, χωρίς απώλειες και να ενθαρρύνεται η μάσηση.

Ανάλογα με τη φυλή του

Κάθε φυλή είναι μοναδική: συγκεκριμένο τρίχωμα, συμπεριφορά σίτισης, ευαισθησία του πεπτικού συστήματος ή των αρθρώσεων, ανάγκες σε ενέργεια κ.λπ.

Η Royal Canin συνεργάζεται πολύ στενά με εκτροφείς, κτηνιάτρους, ερευνητές και διατροφολόγους ζώων προκειμένου να βελτιώνει διαρκώς τις γνώσεις της για τις φυλές σκύλων. Οι εξελίξεις στον τομέα της διατροφής είναι τόσο ραγδαίες όσο και οι επιστημονικές ανακαλύψεις. Αυτό ενισχύεται από την ανάπτυξη καινοτομιών με το πέρασμα των χρόνων, πάντα με στόχο την παροχή όλο και πιο συγκεκριμένων διατροφικών λύσεων για συγκεκριμένες φυλές.

Τα Boxer και τα Labrador Retriever έχουν παρόμοιο μέγεθος αλλά εντελώς διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και ένα μόνο είδος τροφής δεν μπορεί να τις καλύψει, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο:

- Το Boxer είναι ένας δυνατός αθλητής, έχει μεγάλες απαιτήσεις από τους μύες και την καρδιά του, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες θερμίδων και δεν γίνεται σχεδόν ποτέ υπέρβαρο.

- Το Labrador Retriever είναι ένας σκύλος με βαριά οστά, λαίμαργη φύση που συνήθως έχει ανεπτυγμένο βάρος και διαθέτει ευαίσθητο δέρμα που εκκρίνει μεγάλη ποσότητα σμήγματος.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στις γνώσεις που σχετίζονται με τις φυλές και τα χαρακτηριστικά τους έχουν συμβάλει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των θρεπτικών συστατικών και των ευεργετικών ιδιοτήτων τους.

Ανάλογα με τη δραστηριότητά του

Ένας σκύλος εργασίας, όπως για παράδειγμα ένας κυνηγετικός σκύλος ή σκύλος διάσωσης, δεν έχει τις ίδιες διατροφικές ανάγκες με ένα σκύλο που ζει στην πόλη και βγαίνει για περίπατο με λουρί μόνο δύο φορές την ημέρα. Η αλήθεια είναι ότι, μέσα στην ίδια φυλή, μπορούμε να εντοπίσουμε διαφορές μεταξύ των "πρωταθλητών εργασίας" και των "πρωταθλητών ομορφιάς". Δεν πρόκειται για μόδα, αλλά για εξειδίκευση.

Ένας θηλυκός σκύλος που κυοφορεί έχει αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη, ενέργεια και μεταλλικά στοιχεία από την 6η εβδομάδα κυοφορίας. Κατόπιν, η περίοδος γαλουχίας προκαλεί ξανά μια σημαντική αύξηση στις διατροφικές του ανάγκες λόγω της εξαιρετικά πλούσιας σύνθεσης του γάλακτος και της ποσότητας που πρόκειται να διατεθεί. Ένας θηλυκός σκύλος βάρους 25 κιλών που έχει γεννήσει 6 κουτάβια θα φτάσει στη μέγιστη παραγωγή, δηλ. 2 λίτρα την ημέρα, όταν τα κουτάβια του είναι σε ηλικία τριών εβδομάδων. Μόνο μια συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Ανάλογα με τον τρόπο ζωής του

Ορισμένοι σκύλοι, ειδικά των μικρόσωμων φυλών, ακολουθούν έναν αποκλειστικά αστικό και αναγκαστικά "περιορισμένο" τρόπο ζωής, δηλ. ζουν μέσα στο σπίτι. Πρέπει λοιπόν, για τους σκύλους αυτούς, να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ο κίνδυνος πρόσληψης υπερβολικού βάρους. Έχουν πραγματικά ελάχιστες ευκαιρίες να ξοδέψουν την ενέργειά τους ενώ παράλληλα η σχέση με τον ιδιοκτήτη τους είναι πολύ τρυφερή. Ο πειρασμός του τελευταίου να "καλομάθει" το ζώο του οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ενδέχεται να προκαλέσει διατροφική ανισορροπία. Η Υγιεινή Διατροφή για κουτάβια ΜΙΝΙ που ζουν μέσα στο σπίτι, όταν παρέχεται στις συνιστώμενες ποσότητες, αποτρέπει τον κίνδυνο πρόσληψης υπερβολικού σωματικού βάρους και τη διατήρηση του ιδανικού. Σχετικά με την επιβράβευση με τροφή, πρέπει να αποφεύγεται εκτός αν καλύπτει τις διατροφικές απαιτήσεις και συνυπολογίζεται στην ημερήσια πρόσληψη τροφής.

Ανάλογα με την ηλικία του

Προτού θεωρηθεί γερασμένος, ένας σκύλος φτάνει στην ηλικία ωριμότητας, κατά την οποία τα σημάδια της γήρανσης δεν είναι ακόμα ορατά. Κατά τη φάση ωρίμανσης, μπορείτε να παρέχετε στο σκύλο σας Υγιεινή Διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ώριμου σκύλου που θα τον βοηθήσει να διατηρήσει τη ζωτικότητά του και να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα της κυτταρικής γήρανσης.

Όταν ο σκύλος έχει καλύψει το 75 με 80% του προσδόκιμου ζωής, τότε μπορεί να θεωρηθεί γερασμένος. Η Υγιεινή Διατροφή μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά σχετικά με περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών που συνοδεύουν τη γήρανση, ή να περιορίσει την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων. Οι βιταμίνες Ε και C, η ταυρίνη, η λουτεΐνη και τα β-καροτένια ενισχύουν, λοιπόν, τις φυσικές άμυνες του γηραιού σκύλου, όταν ενσωματώνονται στην τροφή στις σωστές ποσότητες. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα στο ιχθυέλαιο (ω-3) και στο έλαιο βοράγου (ω-6) συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος.

Όλοι οι γηραιοί σκύλοι δεν πρέπει να σιτίζονται με τον ίδιο τρόπο. Η διατροφή ενός υγιούς γηραιού σκύλου πρέπει να διαφοροποιείται από τη διατροφή ενός αρρώστου γηραιού σκύλου. Οι τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις είναι απαραίτητες. Στοχεύουν στην ανίχνευση τυχόν ανεπάρκειας στα νεφρά, την καρδιά κ.α., όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

  • facebook
  • instagram