Ρυθμίσεις για τα cookies Απο τη γεννηση εως την ενηλικιωση - Royal Canin
Royal Canin Greece Το Γατακι και η Γατα Το Γατακι Απο τη γεννηση εως την ενηλικιωση

Απο τη γεννηση εως την ενηλικιωση

Εκτυπωση
Απο τη γεννηση εως την ενηλικιωση

Η αναπτυξη του

Εξαρτώμενο απόλυτα από τη μητέρα του, το γατάκι αποκτά την αυτονομία του μέσα σε μερικές εβδομάδες. Αυτή η γρήγορη εξέλιξη που πραγματοποιείται πριν τον απογαλακτισμό, δηλαδή όταν το γατάκι ακόμα θηλάζει από τη μητέρα του, είναι κάτι που συμβαίνει ειδικά στις γάτες.

Χωρίς να μπορεί να βλέπει και να ακούει, το γατάκι όταν γεννιέται ζυγίζει περίπου εκατό γραμμάρια. Η μητέρα του το γλείφει για να καθαρίσει τις μεμβράνες που το περιβάλλουν, να το ζεστάνει και να το βοηθήσει να αναπνεύσει. Έτσι, θα μπορέσει στη συνέχεια να εντοπίσει τις θηλές από τις οποίες θα τραφεί. Χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του μέχρι την 3η εβδομάδα, θα αναζητά την ωραία και ζεστή κοιλίτσα της μητέρας του για να θηλάζει το πρωτόγαλα που περιέχει πάρα πολλά αντισώματα. Μετά από μερικές ημέρες, αυτό που θα λαμβάνει από τη μητέρα του όταν θα τρέφεται είναι κανονικό γάλα, μια δραστηριότητα που θα καταλαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο του χρόνου του κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του. Μέσα σε 7 με 10 ημέρες, θα έχει διπλασιάσει το βάρος του. Μέσα σε 5 εβδομάδες, θα μπορεί να κινείται και θα έχουν αναπτυχθεί οι αισθήσεις του, ενώ θα κατανέμει το χρόνο του μεταξύ παιχνιδιού και ύπνου όταν δεν θηλάζει.

Οι πέντε αισθήσεις

Κατά τη γέννηση, το γατάκι έχει αρκετά ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης για να μπορεί να εντοπίζει τη μητέρα του. Έχει επίσης την ικανότητα να διακρίνει τρεις βασικές γεύσεις: γλυκό, αλμυρό και ξινό, χωρίς να προτιμά ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες. Από την άλλη, δεν μπορεί ούτε να δει ούτε να ακούσει, ενώ αποκτά τις δύο αυτές αισθήσεις σχεδόν ταυτόχρονα. Η αίσθηση της ακοής εμφανίζεται περίπου στις 5 ημέρες, αλλά το γατάκι δεν μπορεί να προσανατολιστεί βάσει των ήχων πριν τη 14η μέρα. Θα αποκτήσει τις δεξιότητες της ενήλικης γάτας περίπου κατά τον πρώτο μήνα και τότε θα μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή της μητέρας του. Το γατάκι ανοίγει τα μάτια του στις 7 με 15 ημέρες μετά τη γέννηση. Θα χρειαστεί ακόμα 3 με 4 ημέρες για να αποκτήσει την αίσθηση του βάθους στο οπτικό του πεδίο. Γενικά, απαιτούνται μερικές ημέρες για την προσαρμογή σε αυτή την ταυτόχρονη απόκτηση των αισθήσεων της όρασης και της ακοής.

Το γατάκι έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση της ισορροπίας σε πολύ μικρή ηλικία, αλλά παρόλα αυτά είναι κάπως αδέξιο. Συντονίζει τις κινήσεις του με δυσκολία πριν από τη 2η εβδομάδα. Ξεκινά να περπατά στα τέσσερα γύρω στις 17 ημέρες και έχει τη δυνατότητα να ξύσει το αυτί του με τα πίσω του πόδια γύρω στην 3η εβδομάδα. Στις 35 ημέρες, μπορεί να ξύνεται και να εμφανίζει τα νύχια του.

Οι βασικές περιοχές του σώματος

Δεν αναπτύσσονται όλες οι βασικές ανατομικές περιοχές με τον ίδιο ρυθμό. Το γατάκι, λοιπόν, γεννιέται με σχετικά μεγάλο κεφάλι και στη συνέχεια σημειώνεται η επιμήκυνση των άκρων του: το γατάκι φαίνεται ότι ψηλώνει. Τελικά, αναπτύσσεται και το υπόλοιπο σώμα του, χαρίζοντάς του τις αναλογίες μιας ενήλικης γάτας.

Συμπεριφορές

Υπάρχει μια έμφυτη τάση στις συμπεριφορές καλλωπισμού, φυσικής ανάγκης και σίτισής του (με εξαίρεση το θηλασμό), αλλά αυτά είναι στοιχεία που διδάσκονται πολύ γρήγορα από τη μητέρα στα γατάκια. Από νωρίς, στην ηλικία των 15 ημερών, το γατάκι μπορεί να γλείψει τα μπροστινά του πόδια. Στις 30 ημέρες, ξεκινά την πρώτη προσέγγιση στο δοχείο άμμου, ξύνοντας το υλικό. Από την 3η εβδομάδα, μπορεί να κάνει τη φυσική του ανάγκη μόνο του στο δοχείο. Από την 4η κιόλας εβδομάδα, μπορεί να τραφεί μιμούμενο τη συμπεριφορά της μητέρας του και έτσι υιοθετεί τις δικές τις διατροφικές προτιμήσεις.

Η υιοθέτηση όλων των συμπεριφορών επικοινωνίας που χαρακτηρίζουν ειδικά τη γάτα ξεκινά γύρω στην 3η εβδομάδα ζωής και ολοκληρώνεται περίπου στο τέλος της 7ης με 8ης εβδομάδας. Οι δραστηριότητες παιχνιδιού ξεκινούν γύρω στην 3η εβδομάδα. Περιλαμβάνουν την επαφή και τα παιχνίδια ανάμεσα στα γατάκια, καθώς και την αλληλεπίδραση με τη μητέρα τους, που καθιστά δυνατή την κοινωνικοποίηση με τα υπόλοιπα τα μέλη του είδους. Έτσι, το γατάκι μαθαίνει να σταματά το ξύσιμο και αρχίζει να ενδιαφέρεται για "θηράματα", έντομα ή μικρά αντικείμενα. Η συμπεριφορά του αρπακτικού που είναι χαρακτηριστική του είδους του, αρχίζει να καθορίζεται προς το τέλος του πρώτου μήνα. Η εκμάθηση κοινωνικών συμπεριφορών προς φιλικά είδη (άνθρωπος, σκύλος...) πραγματοποιείται επίσης από την 3η εβδομάδα της ζωής του έως το τέλος του 3ου μήνα. Το γατάκι πρέπει να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε οπτικά, ηχητικά και σχεσιακά ερεθίσματα. Με λίγα χάδια την ημέρα, στην παρέα παιδιών ή άλλων ζώων, περιβαλλόμενο από διάφορους ήχους, το γατάκι θα γίνεται όλο και πιο ισορροπημένο. Η συμπεριφορά του ως ενήλικη γάτα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποικιλία του περιβάλλοντός του σε αυτή την περίοδο της ζωής του.

Videos

Τα πρώτα του βήματα

Καμία εμπειρία δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτούς τους εκπληκτικούς μήνες κατά τους οποίους το γατάκι μεταμορφώνεται σε ενήλικη γάτα. Η εξέλιξη αυτή πρέπει να πραγματοποιείται σε περιβάλλον απόλυτης ηρεμίας, τηρώντας ορισμένους απαραίτητους κανόνες αναφορικά με την επιλογή της φυλής και την υποδοχή του στο σπίτι, καθώς και παρέχοντάς του τη διατροφή και τη φροντίδα που θα διασφαλίσουν την ευζωία και την υγεία του.

All videos :

  • facebook
  • instagram