Ρυθμίσεις για τα cookies Παραγοντες επιρροης - Royal Canin

Αναπτυξη, ενα βασικο σταδιο

Εκτυπωση
Παραγοντες επιρροης

Καθε γατακι εχει διαφορετικη αναπτυξη

Η ανάπτυξη και η εξέλιξη για το γατάκι ποικίλλουν ανάλογα με συγκεκριμένους παράγοντες που σχετίζονται με το ζώο ή το περιβάλλον του.

Η ανάπτυξή του είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να αξιολογηθεί ποσοτικά μετρώντας κάθε φορά το βάρος του. Όσο για την εξέλιξη, πρόκειται για ένα ποιοτικό φαινόμενο που αντιστοιχεί στη μεταμόρφωσή του από έμβρυο σε ενήλικη γάτα με ικανότητα αναπαραγωγής. Τα φαινόμενα αυτά περιλαμβάνουν εσωτερικούς παράγοντες όπως η φυλή, το φύλο και ο γενότυπός του, και εξωτερικούς παράγοντες, που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την εξέλιξή του.

Χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το γατάκι

Πρόκειται για γενετικούς παράγοντες. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε:

  • Τη φυλή: τα νεογνά μεγαλόσωμων φυλών όπως η Maine Coon είναι πιο βαριά από εκείνα των άλλων φυλών.
  • Το φύλο: η διαφοροποίηση των δύο φύλων, σχεδόν ανύπαρκτη κατά τη γέννηση, αυξάνεται με την ηλικία. Τα αρσενικά γίνονται πιο βαριά από τα θηλυκά κατά τον 6ο με 12ο μήνα τους. Η δυνατότητα ανάπτυξής τους, επομένως, μπορεί να είναι μεγαλύτερη, αλλά κάτι τέτοιο πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες αργότερα.
  • Το βάρος της μητέρας: όσο πιο βαριά και μεγαλόσωμη είναι η μητέρα, με όσο καλύτερη σωματική κατάσταση, τόσο καλύτερη τροφός θα είναι, ενώ και ο ρυθμός ανάπτυξης για τα γατάκια θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.
  • Μεμονωμένοι γενετικοί παράγοντες: ο συνδυασμός μητρικού και πατρικού γενότυπου έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ύπαρξης που παρουσιάζει ποικιλία στην εξέλιξη των οστών και των μυών της αλλά και στο ρυθμό ανάπτυξής της, σε σύγκριση με τα άλλα αδέρφια της ίδιας τοκετοομάδας.
  • Ορμονικοί παράγοντες: μετά τη γέννηση, η ανάπτυξη καθοδηγείται από μια ποικιλία ορμονών που συνθέτονται από το ίδιο το γατάκι.

Εξωτερικοί παράγοντες

  • Η ποιότητα του περιβάλλοντος: όπως και οι άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η υγιεινή και η ηρεμία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη. Η ανεπαρκής υγιεινή αποδυναμώνει τη μητέρα και τα γατάκια της. Το στρες επηρεάζει τη γαλουχία και ταράζει την ορμονική ισορροπία.
  • Το μέγεθος της τοκετοομάδας: μεγάλη τοκετοομάδα, δηλαδή περισσότερα από 5 γατάκια, σημαίνει ότι περισσότερα γατάκια πρέπει να τραφούν με την ίδια ποσότητα γάλακτος.
  • Η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια και μετά την κύηση: οι θηλυκές γάτες πρέπει να έχουν φυσιολογικό βάρος πριν την αναπαραγωγή. Οι θηλυκές υποσιτισμένες γάτες κινδυνεύουν να γεννήσουν λιποβαρή γατάκια ή ενδέχεται να μην μπορούν να τα θρέψουν. Από την αρχή της κύησης, η θηλυκή γάτα πρέπει να τρέφεται με τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και, κατά συνέπεια, υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια. Η Υγιεινή Διατροφή για γατάκια ικανοποιεί αυτές τις διατροφικές ανάγκες χάρη στη συγκέντρωση απαραίτητων στοιχείων: υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, υψηλή ποσοτική και ποιοτική πρόσληψη πρωτεϊνών, ενίσχυση της πρόσληψης μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο) και βιταμινών. Η τροφή αυτή μπορεί να δίνεται ταυτόχρονα με το γάλα κατά την περίοδο γαλουχίας, κατά την οποία αυξάνονται αισθητά οι διατροφικές ανάγκες. Εάν είναι απαραίτητο, ένα υποκατάστατο γάλακτος μπορεί να συμπληρώσει ή ακόμα και να αντικαταστήσει το γάλα της μητέρας μέχρι τον απογαλακτισμό.

Videos

Η ανάπτυξη και η κοινωνικότητα του

Χάρη στην κίνηση, απαλό τρίχωμα, σκανταλιάρικη και απρόβλεπτη διάθεση... Η στοργική και έξυπνη παρουσία που περιμένετε είναι έμφυτη, έτοιμη να ανθίσει. Ο άνθρωπος, καθώς είναι ο μόνος που έχει την ευθύνη για την υγεία και την ευζωία του ζώου του, οφείλει να γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες που έχει το γατάκι του, ανάμεσα στις οποίες σημαντικό κομμάτι είναι η διατροφή του.

All videos :

  • facebook
  • instagram