Ρυθμίσεις για τα cookies Η σωστη διατροφη για το γατακι σας - Royal Canin

Αναπτυξη, ενα βασικο σταδιο

Εκτυπωση
Η σωστη διατροφη για το γατακι σας

Η καταλληλη διατροφη

Καθώς η ανάπτυξή του είναι ραγδαία, πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή που να καλύπτει όλες τις βασικές του ανάγκες, προκειμένου να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Το γατάκι κατά τους πρώτους 4 μήνες

Από τη γέννηση, όπου το νεογνό τρέφεται με το πρωτόγαλα της μητέρας του, μέχρι περίπου την 5η εβδομάδα της ζωής του, το γατάκι ακολουθεί διατροφή με γάλα. Ο απογαλακτισμός θα το φέρει σταδιακά κατά την 7η εβδομάδα στη στερεά τροφή που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του. Αυτή είναι, ουσιαστικά, η αρχή της περιόδου κατά την οποία αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Η τροφή που λαμβάνει θα πρέπει να έχει διατροφική σύνθεση με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, να είναι πλήρης και ισορροπημένη όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά - πρωτεΐνες, λιπίδια, υδατάνθρακες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία - αλλά πρέπει να είναι και η κατάλληλη. Παρόλο που η γάτα είναι αυστηρά σαρκοφάγο ζώο, η τροφή της μπορεί να περιλαμβάνει και σιτηρά υψηλής ποιότητας προκειμένου να είναι πιο εύπεπτη και να μην προκαλεί διάρροια. Η ικανότητα να αφομοιώνει το γατάκι άμυλο αναπτύσσεται σταδιακά. Τα σιτηρά περιέχουν αμινοξέα απαραίτητα για την ανάπτυξη, στα οποία προστίθεται ταυρίνη ζωικής προέλευσης, που είναι απαραίτητη για τις γάτες.

Η τροφή πρέπει επίσης να περιέχει όλα τα μεταλλικά στοιχεία και τις βιταμίνες που χρειάζονται για τη σκελετική του ανάπτυξη. Το περιεχόμενό της μπορεί να εμπλουτιστεί με διάφορα θρεπτικά συστατικά που έχουν τη δυνατότητα να ενισχύουν τις φυσικές άμυνες, καθώς και με EPA (εικοσιπενταενοϊκό οξύ) και DHA (δεκαεξαενοϊκό οξύ) για τη σωστή ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Εάν δεν θέλετε να περιορίσετε το γατάκι σας στην κατανάλωση ενός συγκεκριμένου είδους τροφής, μπορείτε να επιλέξετε ένα συνδυασμό πατέ με κροκέτες. Αυτό που έχει σημασία είναι να επιλέξετε την Υγιεινή Διατροφή που θα ταιριάζει στις διατροφικές του ανάγκες και να παρακολουθήσετε σωστά τη μετάβαση του από την υγρή στη στερεά τροφή.

Το γατάκι μετά τους πρώτους 4 μήνες

Κατά τη 2η ηλικία, το γατάκι πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί διατροφή που ενισχύει τις φυσικές του άμυνες, καθώς παραμένει ακόμα ευπαθές. Η οστική δομή του ενδυναμώνεται σταδιακά και η μυική του μάζα αναπτύσσεται. Οι ανάγκες σε ενέργεια αυξάνονται και παραμένουν σημαντικές μέχρι τον 4ο και 5ο μήνα, όπου φτάνουν στο αποκορύφωμα τους, ενώ μετά αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται. Επομένως, η διατροφή του πρέπει να προσαρμόζεται πάντα στις ανάγκες αυτές.

Ένα γατάκι μπορεί να έχει την ίδια Υγιεινή Διατροφή 2ης ηλικίας από τον 4ο μήνα μέχρι το τέλος της ανάπτυξής του, περίπου στο πρώτο έτος της ηλικίας του. Πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα μερικών ημερών για τη μετάβαση από την τροφή 1ης στην τροφή 2ης ηλικίας.

Για την πρόληψη ανάπτυξης υπερβολικού βάρους μετά τον έκτο μήνα, είναι καλό να ελέγχετε τη συνολικά διαθέσιμη ποσότητα τροφής, καθώς το γατάκι μπορεί να γίνει λαίμαργο. Ο υπολογισμός της ημερήσιας πρόσληψης αποδεικνύεται η καλύτερη λύση: η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης αναφέρεται επάνω στη συσκευασία.

Το γατάκι πρέπει να έχει πάντα στη διάθεσή του φρέσκο νερό, το οποίο να ανανεώνεται δύο φορές την ημέρα.

Videos

Τα πρώτα του βήματα

Καμία εμπειρία δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτούς τους εκπληκτικούς μήνες κατά τους οποίους το γατάκι μεταμορφώνεται σε ενήλικη γάτα. Η εξέλιξη αυτή πρέπει να πραγματοποιείται σε περιβάλλον απόλυτης ηρεμίας, τηρώντας ορισμένους απαραίτητους κανόνες αναφορικά με την επιλογή της φυλής και την υποδοχή του στο σπίτι, καθώς και παρέχοντάς του τη διατροφή και τη φροντίδα που θα διασφαλίσουν την ευζωία και την υγεία του.

All videos :

  • facebook
  • instagram