Ρυθμίσεις για τα cookies Απο τη γεννηση στον απογαλακτισμο - Royal Canin

Αναπτυξη, ενα βασικο σταδιο

Εκτυπωση
Απο τη γεννηση στον απογαλακτισμο

Μια περιοδος που χρειαζεται παρακολουθηση

Κατά τη σύντομη αυτή περίοδο, που ξεκινά από τη γέννηση έως τον απογαλακτισμό, το ευπαθές γατάκι που ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια, πλήρως εξαρτώμενο από τη μητέρα του, θα αναπτύξει τις περισσότερες από τις δεξιότητες που θα έχει ως ενήλικο και θα καθορίσει τις διατροφικές του προτιμήσεις.

Τοκετός

Μετά το ζευγάρωμα, η περίοδος κύησης της θηλυκής γάτας διαρκεί περίπου από 63 έως 66 ημέρες. Μερικές ημέρες πριν τον τοκετό, η θηλυκή γάτα, ανήσυχη, αναζητά ένα ήρεμο σκοτεινό μέρος, όπου θα μπορέσει να φτιάξει τη φωλιά της. Είναι πιθανό, για παράδειγμα, να επιλέξει ένα πλαστικό κουτί στον πάτο του οποίου έχετε στρώσει καθαρά πανιά και το έχετε τοποθετήσει σε μία ανοικτή ντουλάπα, με την προϋπόθεση ότι και αυτή και τα μικρά της μπορούν να ξαπλώσουν άνετα. Η ήρεμη και καθησυχαστική παρουσία του ιδιοκτήτη της είναι σημαντική στην παρούσα φάση.

Οι έντονες συσπάσεις της μήτρας οδηγούν στη γέννηση κάθε μικρού, σε μεσοδιαστήματα 30 με 60 λεπτών. Η μητέρα σκίζει τον αμνιακό σάκο και βγάζει έξω το κεφάλι του νεογέννητου, ενώ στη συνέχεια το ζεσταίνει και διεγείρει την αναπνοή του γλείφοντάς το έντονα. Στο σύνολό της η τοκετοομάδα μπορεί να αποτελείται από 1 έως 10 γατάκια (είναι σπάνια η γέννηση μόνο ενός ή δέκα) που ζυγίζουν 70 με 150 γραμμάρια περίπου το καθένα, ανάλογα με τη φυλή.

Οι τέσσερις πρώτες εβδομάδες του

Μόλις κοπεί ο ομφάλιος λώρος, το γατάκι, αφού το καθαρίσει η μητέρα του, στη συνέχεια έρπει προς τις θηλές τις, καθοδηγούμενο από τη ζεστασιά και τη μυρωδιά της μητρικής κοιλιάς. Στην αρχή δεν τρέφεται ακόμα με γάλα, αλλά με πρωτόγαλα. Αυτό το υγρό, του οποίου η σύσταση διαφέρει από εκείνη του γάλακτος, περιέχει πάρα πολλά αντισώματα που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της πρώτης ανοσοποιητικής άμυνάς του.

Για το γατάκι, ο θηλασμός και ο ύπνος μαζί με τη μητέρα και τα αδέρφια του είναι οι μόνες δραστηριότητές του τις πρώτες αυτές ημέρες. Πλήρως εξαρτώμενο από τη μητέρα του, έχει ήδη ξεκινήσει τη μάχη για την επιβίωση καθώς προσπαθεί να ιδιοποιηθεί την καλύτερη δυνατή θηλή. Χωρίς να μπορεί να δει ή να ακούσει, οι πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις του είναι η όσφρηση και η αφή. Η αίσθηση της ακοής του αρχίζει να ενεργοποιείται την 5η ημέρα. Ανάμεσα στην 7η και 15η ημέρα, ανοίγει τα μάτια του. Από τη 14η ημέρα μπορεί να προσανατολιστεί με την αίσθηση της ακοής του. Κατά τη 17η ημέρα, ξεκινά να περπατά στα τέσσερα πόδια του. Κατά τον 1ο μήνα, έχει τη δυνατότητα να προσανατολίζεται βάσει των ήχων, του φωτός και της μυρωδιάς.

Η περίοδος από τη γέννηση έως τον απογαλακτισμό

Μετά την πρόσληψη του πρωτογάλακτος κατά τις πρώτες ώρες της ζωής του, το γατάκι θηλάζει μητρικό γάλα. Σε περίπτωση μεγάλης τοκετοομάδας, είτε επειδή το γάλα της θηλυκής γάτας δεν είναι αρκετό ή επειδή αποχωρίστηκε νωρίς το γατάκι από τη μητέρα του, μπορείτε να καταφύγετε στο ειδικό υποκατάστατο γάλακτος. Η ικανότητα που έχει το γατάκι να αφομοιώνει το σάκχαρο του γάλακτος, τη λακτόζη, στη συνέχεια μειώνεται για να ευνοηθούν οι άλλες πεπτικές ικανότητες. Καθώς ολοκληρώνεται η περίοδος γαλουχίας και εμφανίζονται τα πρώτα νεογιλά δόντια, ξεκινά μια περίοδος διατροφικής μετάβασης ανάμεσα στην 3η και την 4η εβδομάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της καμπύλης ανάπτυξής του. Η προτεινόμενη διατροφή, που θα αντικαταστήσει σταδιακά τη διατροφή με γάλα, πρέπει επομένως να καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες ώστε να μην υπάρξει έλλειψη ενέργειας και να μην επιδεινωθεί η ευαισθησία του ανοσοποιητικού του συστήματος. Η Υγιεινή Διατροφή για γατάκια 1ης ηλικίας, κατάλληλη για τα νεογιλά δόντια, τού παρέχει υπερενισχυμένη πεπτική ασφάλεια, χάρη σε μια ποικιλία εξαιρετικά εύπεπτων πρωτεϊνών. Συμβάλλει επίσης στην υποστήριξη των φυσικών αμυνών του. Ανάλογα με την πυκνότητά του, μπορείτε να του το προσφέρετε αναμεμειγμένο με υποκατάστατο γάλακτος, στη συνέχεια με νερό και τέλος στη στερεά του μορφή. Κατά την 7η ή 8η εβδομάδα της ζωής του, πραγματοποιείται ο απογαλακτισμός. Μετά τον 4ο μήνα, μπορείτε να χορηγήσετε Υγιεινή Διατροφή για την 2η ηλικία, κατάλληλη για την ανάπτυξή του από τον 4ο έως το 12ο μήνα.

Videos

Τα πρώτα του βήματα

Καμία εμπειρία δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτούς τους εκπληκτικούς μήνες κατά τους οποίους το γατάκι μεταμορφώνεται σε ενήλικη γάτα. Η εξέλιξη αυτή πρέπει να πραγματοποιείται σε περιβάλλον απόλυτης ηρεμίας, τηρώντας ορισμένους απαραίτητους κανόνες αναφορικά με την επιλογή της φυλής και την υποδοχή του στο σπίτι, καθώς και παρέχοντάς του τη διατροφή και τη φροντίδα που θα διασφαλίσουν την ευζωία και την υγεία του.

All videos :

  • facebook
  • instagram