Ρυθμίσεις για τα cookies Διαδικασια της κρισης - Royal Canin

Παγκοσμιοι οργανισμοι γατας

Εκτυπωση
Διαδικασια της κρισης

Εκθεση γατας, μια σημαντικη στιγμη

εκθέσεις γάτας είναι μια σημαντική στιγμή για την εκτροφή και την επιλογή γατών καθαρόαιμης φυλής, καθώς εξαρτάται από τους κριτές να επιλέξουν, να παρουσιάσουν και να βραβεύσουν τις καλύτερες γάτες, κι επομένως και τους εκτροφείς τους, σε κάθε κατηγορία. Για το κοινό, είναι μια μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν την ποικιλία των φυλών της γάτας. Η παλαιότερη έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Crystal Palace, στο Λονδίνο, το 1871.

Συμβατική ή παραδοσιακή διαδικασία κρίσης: LOOF, FIFe, WCF, GCCF...

Οι ιδιοκτήτες παρουσιάζουν ξεχωριστά κάθε γάτα στον κριτή, ο οποίος θα την εξετάσει και θα συντάξει μια έκθεση σχετικά με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της σε ένα έντυπο που έχει προετοιμάσει η λέσχη διοργάνωσης, στο οποίο αναφέρονται η φυλή, το χρώμα, η ηλικία και η κατηγορία συμμετοχής.

Με τη συμπλήρωση αυτής της έκθεσης, ξεκινά η διαδικασία κρίσης και απονέμεται τίτλος στη γάτα, εάν το αξίζει. Εάν στην ίδια κατηγορία συμμετέχουν αρκετές γάτες, η νικήτρια κατάταξη προκύπτει από τη μεταξύ τους σύγκριση, και ο τίτλος απονέμεται στην πρώτη, εφόσον θεωρείται ότι είναι αυτή που το αξίζει περισσότερο βάσει των κριτηρίων. Ο ιδιοκτήτης της γάτας αποχωρεί με μια κάρτα κρίσης.

Διαδικασία κρίσης αμερικανικού τύπου: CFA,TICA...

Για τη διαδικασία κρίσης, οι γάτες τοποθετούνται στο "δακτυλίδι", ένα ημικύκλιο από κλουβιά, όπου η καθεμία θα παρουσιαστεί ξεχωριστά σε ένα κριτή. Ο κριτής θα τις κατατάξει από την πρώτη ως την τελευταία ανά χρώμα, ομάδα χρώματος ή τομέα ειδίκευσης και ανά φυλή σύμφωνα με την κατηγορία συμμετοχής τους. Στο τέλος της διαδικασίας κρίσης, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού και θα είναι προφορική, ο κριτής θα καλέσει ξανά τις δέκα καλύτερες γάτες, ανεξαρτήτως φυλής και θα τις κατατάξει ξανά ξεκινώντας από τη δέκατη προς την πρώτη μετά από ένα συνήθως εκπληκτικό τελικό.

Οι γάτες αξιολογούνται από διάφορους κριτές, που ο καθένας είναι υπεύθυνος για το δικό του τελικό. Αυτό το σύστημα της διαδικασίας κρίσης επιτρέπει την ανάδειξη των αδιαμφισβήτητα καλύτερων γατών, καθώς στο τέλος της έκθεσης ανακοινώνεται η μέση κατάταξη τους. Δεν παρέχεται κάρτα κρίσης. Μια ετήσια κατάταξη βάσει "περιοχής" βοηθά να γνωρίζουμε τη θέση που καταλαμβάνει κάθε γάτα ανάλογα με την κατηγορία της (ενήλικη, μέσης ηλικίας ή γατάκι) και τη φυλή της.

  • facebook
  • instagram