Η διαβιωση με τη γατα σας

Εκτυπωση
Η διατροφη

Η γατα ειναι σαρκοφαγο ζωο

Σε αντίθεση με τον άνθρωπο που είναι παμφάγος, η γάτα είναι αυστηρά σαρκοφάγο ζώο με σώμα που προσαρμόζεται ιδανικά στη διατροφή της. Η σίτισή της με Υγιεινή Διατροφή κατάλληλη για την ηλικία, το μέγεθος, τον τρόπο ζωής, τις ειδικές ευαισθησίες ή ακόμα και τη φυλή της, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της.

Με σιαγόνες σχεδιασμένες για να κόβουν, όχι για να μασούν, τα 30 κοφτερά δόντια της, το σάλιο της που δεν περιέχει πεπτικά ένζυμα, το στομάχι που είναι σχεδιασμένο ώστε να αφομοιώνει γρήγορα τα "θηράματα" που έχει καταπιεί, η γάτα χαρακτηρίζεται από μια πολύ ειδική διατροφική συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, η γάτα μπορεί να απολαμβάνει 12 με 18 γεύματα την ημέρα, συνολικής διάρκειας λιγότερο από 30 λεπτών σε ένα 24ωρο, προσλαμβάνοντας μόνο μερικά γραμμάρια φαγητού κάθε φορά. Η τροφή φτάνει στο στομάχι της σε μεγάλα κομμάτια.

Επομένως, η κάλυψη των διατροφικών αναγκών της γάτας υποδηλώνει μια ειδική διατροφή που θα τη συνοδεύει σε όλη της τη ζωή και η οποία διαμορφώνεται σύμφωνα με τον τρόπο ζωής, την ηλικία, την υγεία, το φύλο, τα ειδικά χαρακτηριστικά της φυλής της και τις ειδικές ευαισθησίες της, όπως για παράδειγμα πεπτικές ή δερματικές.

Γάτα που ζει μέσα ή έξω από το σπίτι;

Μια γάτα που δεν βγαίνει έξω, καταναλώνει λίγη ενέργεια. Η φυσιολογική πρόσληψη τροφής για μια γάτα 3,5 κιλών, που δεν είναι υπέρβαρη, είναι περίπου 50 γρ. κροκέτας την ημέρα, με την ξηρά τροφή να περιέχει περίπου 350 θερμίδες / 100 γρ.

Για ορισμένες γάτες με τάση να τρώνε για να απασχολούνται, είναι σημαντικό να ρυθμίζετε την ποσότητα που θα είναι διαθέσιμη καθημερινά. Ταυτόχρονα, η επιλογή μιας τροφής με μέτρια περιεκτικότητα σε ενέργεια είναι σημαντική για την πρόληψη της ανάπτυξης υπερβολικού βάρους, ενώ τις περισσότερες φορές η διαβίωση μιας γάτας στο σπίτι συνοδεύεται και από στείρωση. Η μείωση όμως της έκκρισης των σεξουαλικών ορμονών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης της γάτας. Το βάρος της μπορεί να αυξηθεί κατά 30% στους μήνες που ακολουθούν τη στείρωση.

Μια γάτα που βγαίνει έξω τακτικά έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις ενέργειας, περίπου 70 θερμίδες/κιλό/ημέρα. Η ανάγκη αυτή αυξάνεται σύμφωνα με το χρόνο που περνά έξω από το σπίτι, την έκταση χώρου που είναι διαθέσιμος και το εύρος των κλιματικών αλλαγών καθ' όλο το έτος. Ωστόσο, η διατροφή της γάτας δεν ρυθμίζεται μια για πάντα: πολλές από τις γάτες που θεωρούνται "εξωτερικού" χώρου, γίνονται πραγματικά "σπιτόγατες" όταν έρχεται ο χειμώνας!

Μια ενήλικη γάτα, που ζει μέσα στο σπίτι, καταναλώνει περίπου το 30% του χρόνου της, όταν είναι ξύπνια, γλείφοντας το τρίχωμά της. Οι τρίχες που καταπίνει αποβάλλονται από το έντερο, αλλά αυτή η δραστηριότητα καλλωπισμού αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για το σχηματισμό μαζών από τρίχες στην πεπτική οδό. Η φυσική αποβολή των τριχών αυτών μπορεί να διευκολυνθεί ενεργοποιώντας την εντερική μετάβαση με τροφή εμπλουτισμένη με μη ζυμώσιμες ίνες.

Ανάλογα με τη φυλή της

Παρόλο που οι γάτες καθαρόαιμων φυλών είναι πιο πρόθυμες να ζουν μέσα στο σπίτι, οι ανάγκες τους είναι όσο διαφορετικές είναι η εσωτερική τους δομή και η εξωτερική τους εμφάνιση. Οι διατροφικές ανάγκες δεν συνεπάγονται και την ίδια Υγιεινή Διατροφή π.χ. για μια Maine Coon 10 κιλών με μεσαίο μήκος τριχώματος και δυνατές σιαγόνες, μια δραστήρια, μυώδη κοντότριχη Siamese, μια μακρύτριχη βραχυκέφαλη Persian και μια άτριχη Sphynx.

Έτσι, για παράδειγμα, η Sphynx θα χρειαστεί διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια για να διατηρήσει το βάρος της, ενώ η Persian πρέπει να λαμβάνει τροφή της οποίας το σχήμα είναι κατάλληλο για τις σιαγόνες της και τα θρεπτικά συστατικά της να συμβάλλουν στην καλή υγεία του τριχώματός της.

Ανάλογα με την ηλικία της

Ο μέσος όρος ζωής της γάτας είναι 14 έτη, αλλά δεν αποτελούν σπάνιες περιπτώσεις οι γάτες που ξεπερνούν τα 20 έτη. Η καλύτερη φροντίδα και η κατάλληλη Υγιεινή Διατροφή μπορούν να συμβάλλουν στην ποιότητα και την επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής της γάτας.

Η γήρανση συνοδεύεται με παρακμή του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας αφομοίωσης, καθώς και με απώλεια της όρεξης. Η μάσηση της τροφής γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Μπορείτε τότε να βοηθήσετε τον οργανισμό τους με Υγιεινή διατροφή που είναι κατάλληλη για γηραιές γάτες. Μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικών της, έχει πιο μαλακή υφή, εμπλουτισμένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και υπερενισχυμένη γευστικότητα..

Ιδιαίτερες ευαισθησίες

Το 70% των γατών άνω των 3 ετών υποφέρουν από οδοντικές παθήσεις. Οι παθήσεις αυτές συχνά περνούν απαρατήρητες ενώ οι πόνοι που δημιουργούν μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και τη γενικότερη υγεία της γάτας. Η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών.

Πράγματι, η χρήση κροκέτας της οποίας το μέγεθος και η υφή ενθαρρύνουν τη γάτα να μασήσει, καθιστούν δυνατό το μηχανικό βούρτσισμα των οδοντικών επιφανειών και επιβραδύνουν την ανάπτυξη πλάκας

Videos

Μια ιδιαίτερη σχέση

Χάρη στην κίνηση, απαλό τρίχωμα, σκανταλιάρικη και απρόβλεπτη διάθεση... Η στοργική και έξυπνη παρουσία που περιμένετε είναι έμφυτη, έτοιμη να ανθίσει. Ο άνθρωπος, καθώς είναι ο μόνος που έχει την ευθύνη για την υγεία και την ευζωία του ζώου του, οφείλει να γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες που έχει το γατάκι του, ανάμεσα στις οποίες σημαντικό κομμάτι είναι η διατροφή του.

  • facebook
  • instagram